15 éve nem látott hőség vár ránk, kiadták a legmagasabb riasztást is! Munkaszünetet rendelhetnek el EZEN a napon:


A HungaroMet a közösségi médiában adott hírt arról, hogy megdőlt a melegrekord, Baján 38,1 fokot mutattak a hőmérők. Az országos tiszti főorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére. Előzetes adatok alapján megdőlt a keddi napra vonatkozó országos melegrekord – közölte egy Facebook-bejegyzésben a HungaroMet. A képzeletbeli dobogó tetején Baja végzett, 38,1 fokos értékkel.
Korábban már beszámoltunk arról, hogy a héten fokozódik a hőség, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) harmadfokú hőségriasztást rendelt el péntek éjfélig. Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre kell számítani, csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél. Hajnalban 15-24, délután 32-38 fok várható. Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, de egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 17-25, a csúcsérték 33-39 fok között valószínű. Pénteken is napos idő lesz, gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a keleti, majd déli szél.
Ezen a napon a hajnali 18-25 fokról 34-40 fok közé melegszik fel a levegő. A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben: Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján július 12-ig az ország egész területére elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást . Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá kérték, hogy AKI NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁT, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT. A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, ami miatt a füstgáz visszaáramlik, és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.

AKTUÁLIS:

Főoldal