EBBEN a pillanatban jelentették be! Már a Magyar Közlönyben is megjelent: - EZ kivétel nélkül MINDEN nyugdíjast érint Magyarországon!


Friss! Már Július 1-től Hétfőtől igényelhetik a nyugdíjasok a támogatást, itt vannak a részletek, ennyi pénz jár nekik! Hatalmas pénz támogatást jelentettek be, és a nyugdíjasok is megkapják! későbbekben egy lakáshitel vagy babaváró hitel felvételénél esetleg nehézséget okozhat, amennyiben emiatt nem lesz elég az igazolt nettó jövedelem. Mekkora nyugdíj kell a hitelhez? Az otthonfelújítási hitel igényléséhez is szükség van megfelelő összegű jövedelemre, ami lehet öregségi nyugdíj is, így ez önmagában nem okoz nehézséget. Az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – szabály szerint 600 ezer nettó jövedelem alatt legfeljebb a nyugdíj 50%-a fordítható hiteltörlesztésre. Ugyanakkor várhatóan itt is meghatároznak majd egy minimális jövedelmet, ami felett hitelképes valaki, és bár erről az otthonfelújítási hitel pályázati anyagában nincs pontos információ, rendszerint az aktuális nettó minimálbér összege – ez jelenleg 177 400 Ft – a limit.
Mivel a magyar átlagnyugdíj jelenleg 231 ezer Ft, míg a mediánnyugdíj 205 ezer Ft, elmondható, hogy a legtöbb idős számára teljes mértékben kihasználható lesz a támogatott hitelkonstrukció. Mekkora önerő kell a programhoz? Az otthonfelújítási támogatással legfeljebb 7 millió Ft értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, ám elvárás, hogy az igénylő ebből legalább 14,3%-ot – ez ebben az esetben 1 millió Ft – saját forrásból biztosítson. A legjobb természetesen az, ha a nyugdíjas rendelkezik a szükséges önerővel, de ez akár hitelből is megfinanszírozható. A Bankmonitor szakértőinek számítása szerint 1 millió Ft személyi kölcsönnek 5 éves futamidőre például 23 – 30 ezer Ft a havi törlesztője, függően a választott banktól. Ugyanakkor érdemes lehet akár a családnak is támogatni az idősebb hozzátartozóikat, hiszen a nagyobb önerővel több támogatás vehető igénybe, így az ingatlanon nagyobb értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, ami annak értékét is jelentősen növelheti. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal