Ebben a pillanatban jött! Itt a hivatalos bejelentés: Erről minden nyugdíjasnak tudnia kell


A nyugdíjasoknak is lehetőségük van otthonfelújítási támogatásból korszerűsíteni családi házukat, ami nemcsak az ingatlan értékét növeli, hanem a rezsiköltségeket is csökkentheti. Az otthonfelújítási programnak köszönhetően a házak energetikai korszerűsítése finanszírozható, amelynek során akár 6 millió forint támogatást is igénybe lehet venni, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része pedig kamatmentes kölcsön.
Feltételek és kihívások: Az otthonfelújítási támogatás igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, amelyekre az időseknek is oda kell figyelniük. Egyik fontos feltétel, hogy az igénylő ne tölthesse be a hitel lejáratakor a 75. életévét. Ez némi kihívást jelenthet, de rövidebb futamidővel vagy fiatalabb adóstár bevonásával megoldható lehet a probléma. Mekkora nyugdíj szükséges? Az otthonfelújítási hitel igényléséhez megfelelő összegű jövedelem szükséges, amely lehet öregségi nyugdíj is. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabály szerint azonban nem lehet túl alacsony a jövedelem.
A programmal a legtöbb idős számára elérhetővé válik a támogatott hitelkonstrukció. Mekkora önerő szükséges? Az otthonfelújítási támogatással legfeljebb 7 millió Ft értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, és elvárás, hogy az igénylő legalább 14,3%-ot – ez 1 millió Ft – saját forrásból biztosítson. Ennek akár hitelből való megfinanszírozása is lehetséges. Az otthonfelújítási támogatás segítséget jelenthet a nyugdíjasoknak a lakhatási körülményeik javításában és a rezsiköltségek csökkentésében. Fontos azonban odafigyelni a feltételekre és a kihívásokra, és szükség esetén segítséget kérni a családtagoktól vagy szakértőktől. A program segítségével a nyugdíjasok is élhetnek a modernizáció és a kényelem előnyeivel otthonukban.

AKTUÁLIS:

Főoldal