FRISS!! Botrány! Udvaros Dorottya kirúgása után Elindult a lavina: Sorra mondanak fel a Nemzeti Színház művészei! Már Ők is felmondtak:


Tömeges Távozás a Nemzeti Színháznál Udvaros Dorottya Kirúgása Után. Nemrégiben vált ismertté, hogy Udvaros Dorottya, a magyar színházi élet kiemelkedő alakja, nem maradhat tovább a Nemzeti Színház tagja. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznővel kapcsolatos döntést Vidnyánszky Attila, az intézmény vezetője hozta, aki nem hosszabbította meg Dorottya szerződését.
A magyar színházi közönség körében rendkívüli népszerűségnek örvendő művésznő a Magyar Hangnak nyilatkozva elmondta, hogy az intézmény anyagi nehézségeire hivatkozva indokolta döntését a vezetőség, ami a kormány 380 millió forintos elvonása miatt áll fenn. Udvaros Dorottya a színház pénzügyi helyzetével kapcsolatban felvetette a kérdést: „Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek” – nyilatkozta, jelezve, hogy mélyebb problémák is húzódnak az intézmény működésében. Egy tragikus baleset is beárnyékolja a színház közelmúltját. A "Rómeó és Júlia" előadása során egy öt méter magas díszletelem majdnem tragédiához vezetett, amikor elkezdett dőlni, és csak véletlenül nem sérült meg a rajta tartózkodó színész.
Az illető az események után távozott a színháztól. Az Index szerint Udvaros Dorottya távozása után több művész is bejelentette felmondását. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, akik egy korábbi baleset áldozatai voltak, már nem térnek vissza. Ezenfelül Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, valamint Szép Domán és Szabó Sebestyén László is távozik, és Farkas Dénes már korábban bejelentette felmondását. A művészek sorra hagyják el az intézményt, amelynek híre széles körben visszhangot kapott a médiában. Udvaros Dorottya, aki 22 évig volt a Nemzeti Színház tagja, nyilatkozataiban nemcsak saját helyzetét, hanem az intézmény jövőjét illető aggodalmát is kifejezte: „Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel” – fogalmazott Dorottya, aki a tavalyi évben lett a Nemzet Színészének választva.

AKTUÁLIS:

Főoldal