❗S.O.S❗ Müller Cecília ismét jelentkezett! Nagyon lesújtó hírt jelentett be a tisztifőorvos asszony és ez még közel sem minden. Ezeket mondta:


Az 50. héten növekedést tapasztaltak az influenzaszerű megbetegedésekkel és akut légúti fertőzésekkel kapcsolatos orvosi esetek számában. Terjed a koronavírus. Ezt Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ osztályvezető főorvosa jelentette be péntek délelőtt az M1 aktuális csatornán. A 50. héten országszerte sokan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel és akut légúti fertőzésekkel. Ezeknél a koronavírus is jelentős szerepet játszik.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a covid a beérkezett minták 43%-ában volt jelen, míg az influenza 5,5%-ban. Továbbá a vizsgálatok során más kórokozókat is azonosítottak, így a légúti óriássejtes vírust (RSV) és a humán metapneumovírust. Nincs influenza-járvány az országban: Az osztályvezető tájékoztatása szerint egy óvodai járvány esetében az influenza A vírust állapították meg kórokozóként, de a koronavírus miatti kórházi felvételek száma is emelkedett. Az így kórházba kerültek többsége a 60 év feletti korosztályból került ki. A főorvos hangsúlyozza, hogy a koronavírus okozza a legtöbb légúti fertőzést. A koronavírus mellett az elmúlt héten 15 influenzavírust is azonosítottak, amelyek közül 14 influenza A és egy influenza B típusú volt.
Ez alapján Magyarországon jelenleg nem beszélhetünk influenza-járványról. Európában is hasonló a helyzet, ahol a koronavírus terjedése jelentősebb, mint a szezonális influenza és az RSV-vírusé. Kinek kell oltás koronavírus ellen? A főorvos felhívja a figyelmet arra is, hogy az influenzás megbetegedések száma növekszik, és az influenza aktivitása fokozódik, azonban a koronavírus jelenléte és annak változásai befolyásolják az idei szezont. A coviddal kapcsolatos szennyvízadatok stagnálást mutatnak. Molnár Zsuzsanna a műsorban arról is beszámolt, hogy Magyarországon megváltozott a betegség elleni védőoltásra vonatkozó ajánlás. Az oltás főként az időseknek és krónikus betegséggel élőknek javasolt, akik súlyosan megbetegedhetnek egy fertőzés után. Az oltópontokon a Moderna legújabb Covid-19 elleni vakcinája, a háziorvosoknál pedig az influenza elleni védőoltás érhető el. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal