Hatalmas hír! ILYEN még soha nem volt korábban! – Ezt kapja minden magyar a kormánytól, teljesen ingyen még idén


2023-ban újabb lépéseket tesz a magyar kormány az állampapírok népszerűsítése érdekében. Varga Mihály, a pénzügyminiszter, a Fidesz XXX. Tisztújító Kongresszusán jelentette be, hogy elindul egy program, amelynek keretében minden magyar állampolgárnak automatikusan ingyenes kincstári értékpapírszámlát nyitnak, lehetővé téve számukra az egyszerű és költségmentes állampapír-vásárlást. Jelenleg is lehetséges ingyenesen nyitni kincstári értékpapírszámlát és kereskedni rajta, azonban a friss bejelentés értelmében a számla megnyitása minden magyar állampolgár számára automatikusan megtörténik állampolgári jogon, így nincs szükség külön beadványokra vagy egyéb adminisztratív lépésekre.
Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) szeptemberi friss adatai szerint a magyar lakosság állampapír-állománya átlépte a 12 ezer milliárd forintot. Ez azt mutatja, hogy az állampapírok továbbra is népszerű befektetési eszközök a magyar lakosság körében. Az év során a legnagyobb mértékű növekedés januárban és márciusban volt tapasztalható, mindkét hónapban a 300 milliárd forintot is meghaladó összeggel. A szeptemberi 121 milliárd forintos változás az idei második legalacsonyabb. Az automatikus kincstári értékpapírszámlanyitás célja, hasonlóan a korábbi intézkedésekhez, a lakosság minél nagyobb mértékű bevonása az állampapírpiacba. A Prémium Magyar Állampapír különösen népszerű, és az év végére a várakozások szerint az inflációval számolva akár 18% feletti hozamot is hozhat. A kormány idén több olyan intézkedést is bevezetett, amelyekkel tovább növelte az állampapírok iránti keresletet.
Az egyik ilyen intézkedés a befektetési alapkezelők mögöttes befektetéseire vonatkozó szabályok módosítása volt, amely lehetővé teszi a megtakarítók számára a hatékonyabb portfóliódiverzifikációt. Emellett a szociális hozzájárulási adó kivetése és a bankok kötelező figyelemfelhívó levele is része volt az állampapírok népszerűsítésére irányuló erőfeszítéseknek. A magyar kormány lépéseivel azt kívánja elérni, hogy minél több polgár vegyen részt az állampapírpiacban, és kihasználja az állampapírok nyújtotta befektetési lehetőségeket a pénzügyi stabilitás és a személyes megtakarítások növelése érdekében. Az automatikus kincstári értékpapírszámla bevezetése további könnyítéseket jelent a lakosság számára, hogy részt vegyen ezen a vonzó befektetési területen. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal