MOST ÉRKEZETT: HALÁLOS BUSZBALESET! Budapesti busz összeütközött egy másik járművel! Halálos áldozat is van, legkevesebb 76-an pedig sebesülten feküdtek a roncsok között. Videó! Csak erős idegzetűeknek:


76-an megsérültek egy buszbalesetben Brünn közelében, a sofőr meghalt. Két autóbusz tragikus balesete miatt több órára lezárták a D2-es autópályát Brno közelében mindkét irányban. A rendőrség és a tűzoltók közleménye szerint egy ember meghalt. További 76 ember megsérült, közülük tizennégy súlyosan. Három gyerek is van a sérültek között, életük nincs veszélyben. Az integrált mentőrendszer minden alkatrésze kiérkezett a helyszínre. Az autópályát mindkét irányban lezárták a helyszínen. Břeclav irányában 17:48-kor nyitott. A Budapestről Prága felé tartó FlixBus buszt hátulról ütötte el egy másik autó. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Hana Albrechtová, a dél-morvaországi egészségügyi mentőszolgálat igazgatója elmondta, hogy a balesetben 76-an sérültek meg.
„Tizennégyen súlyos, a többiek közepesen vagy könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülések közé tartozott a törés vagy a nyílt seb. A beavatkozás a helyszínen véget ért, a sérülteket dél-morvaországi kórházakba szállították, a régión kívülre nem kellett senkit szállítani” – mondta. A balesetben három gyerek is megsérült, az ő életük jelenleg nincs veszélyben – jelentette Vítězslav Mikulčík, a ČT szerkesztője. A helyszínen 26 legénység avatkozott be mentőautóval, három helikopterrel és egy elsősorban evakuálásra és tömegszállításra szánt ATEGO járművel. Aktiválásra került a traumaterv, amely nagyobb számú beteg fogadása esetén a sürgősségi ellátás biztosításához szükséges tevékenységek azonnali megkezdését jelenti. "A Traumaplan aktiválva van a brnói kórházakban, a břeclavi, vyškovi és ivančicei kórházakban, valamint az olmützi és a hradec kralovéi kari kórházakat is tájékoztatják" - részletezte Albrechtová. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) elmondta, hogy külföldiek, valószínűleg indiaiak ültek az egyik buszon. A másik a FlixBus cég vonalán volt. „A mi buszunkat elütötte egy másik fuvarozó busza. A busz Budapestről Prágába tartott, 35 utassal és két sofőrrel” – mondta Tomáš Beránek, a FlixBus szóvivője. Azt is közölte, hogy az elhunyt nem ennek a társaságnak a buszsofőrje. A fuvarozó átadta a rendőrségnek az utasok névsorát. Vít Rakušan (STAN) belügyminiszter is köszönetet mondott mindenkinek, aki a Twitteren keresztül segítette a baleset következményeinek megoldását a nehéz helyzetben végzett szakmai munkájáért. A baleset miatt lezárták a D2-es autópályát Brno közelében a harmadik és a tizenegyedik kilométer között, azaz a Chrlice és a Blučina lehajtó között. David Chaloupka, a dél-morvaországi rendőrség szóvivője elmondta, hogy Břeclav irányában történt, és megerősítette, hogy több sérült és egy halott is van a helyszínen.
"Az áldozat a buszsofőr, a busz hátulját elütötték" - mondta Chaloupka. Chaloupka szerint több változata létezik annak, ami megtörténhetett. "Nagy sebesség, a jármű előtti tér be nem tartása, egészségügyi állapot vagy műszaki hiba is lehet a járműben. Minderre az autóbuszok szakértői vizsgálatának vagy az elhunyt sofőr boncolásának eredményei fognak választ adni" – tette hozzá. A baleset egyik résztvevőjének halálát a dél-morvaországi tűzoltóság szóvivője, Jaroslav Mikoška is megerősítette. Egyúttal közölte, hogy a tűzoltók tizenöt egysége érkezett a helyszínre, akik tizenkét embert mentettek ki a karambolozott autókból. Mindkét buszon körülbelül hetvenen utaztak. Azokat, akik sérülés nélkül megúszták, a tűzoltók Brünnbe szállították. „Nem feledkeztünk meg azokról a személyekről sem, akik sorban álltak az autópályán. Eleinte lehetetlen volt megfordítani az autóikat. Az Út- és Autópálya Igazgatósággal együttműködve vizet osztottak nekik, hogy megakadályozzák az összeomlásokat" - mondta Chaloupka. – Aztán, amikor már szabadabb volt, az oszlopok hátuljáról a körbeforgatható személygépkocsikat vittük a legközelebbi kijárathoz – tette hozzá. Az autópályát 15 óra 52 perckor lezárták. A tragikus baleset után helyreállt a forgalom Břeclav irányában és tovább Szlovákia felé – közölte a rendőrség 18 óra körül a Twitteren. A Brno felé tartó irány, amelyben a buszok ütköztek, 22 óra után is zárva marad. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal