Rendkívüli bejelentést tett Müller Cecília pár perce! Legrosszabb rémálmunk vált valóra:Az országos tiszti főorvos körlevélben figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél. A Népszava szerint Müller Cecília azt kérte az intézmények orvosaitól, hogy tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról és a megelőzés lehetőségeiről. A tiszti főorvos közlése szerint 2022-BEN AUGUSZTUS ELEJÉIG 346 MEGBETEGEDÉS TÖRTÉNT. Ez azért minősül soknak, mert az utóbbi években rohamosan csökkent a hepatitis A-hoz köthető megbetegedések száma, míg 2016-ban összesen 699 eset volt, 2020-ban már csak huszonnyolcat regisztráltak.
Tavaly ahhoz képest még csak enyhébb emelkedést lehetett látni, akkor összesen 75 fertőzöttről számoltak be. Ehhez képest drasztikusan soknak tűnik a hét hónap alatti 346 megbetegedés, ezért a szakértők arra gyanakszanak, hogy MOST MEGJELENHETETT EGY ÚJ VÍRUSVARIÁNS MAGYARORSZÁGON. A országos tiszti főorvos közlése szerint a betegséget országszerte sok helyen kimutatták, de a járvány főként Budapestet érinti, a 346 esetnek több mint a felét a fővárosból jelentették. Így terjed, erre kell vigyázni: A Népszavának Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának egykori vezetője azt mondta:
A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül, és piszkos kézzel vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal, a szájon át kerül a szervezetbe. A fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, valamint a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés terjedésének a leggyakoribb oka. TERJEDHET KÖZVETLEN ÉRINTKEZÉSSEL! A szakember azt is elmondta, hogy ez egy sokáig lappangó vírus, akár tizenöt-harminc nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi. A FERTŐZÉS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN NAGYON FONTOS SZEREPE VAN AZ ALAPOS KÉZMOSÁSNAK, VALAMINT A ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK FOLYÓVIZES LEMOSÁSÁNAK. Ócsai Lajos szerint a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, elsősorban a rossz szociális körülmények között élők körében. Halálos lehet még a gyermekek számára is:
A szakértő azt mondta, hogy a gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, de enyhe betegségük alatt is átadhatják a vírust, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő viszont, hogy a mostani megbetegedéseknél már nem teljesen az a helyzet, mint amit a szakértő mondott a Népszavának. Idén tavasszal és nyáron ugyanis az Európában is terjedő hepatitiszváltozat már a gyermekeknek is súlyos, májátültetést eredményező megbetegedést okozott, több esetben pedig bele is haltak a kiskorúak a fertőzésbe.

AKTUÁLIS:

Főoldal