Nyugdíjkorrekció, emelés és nyugdíjprémium 2022! FIGYELEM, mert VÁLTOZÁS történt: A korábbinál sokkal nagyobb emelést szorgalmaznak novemberben és jön a PRÉMIUM is!! Pontosan ENNYI pénzt fognak utalni November elején!Sokan 120-130 ezer forint között fognak kapni. A 2022-es nyugdíjemelést eredetileg 5 százalékra tervezték, azonban az inflációkövető struktúra miatt is már két pótlólagos növelésre volt szükség. Novemberben viszont a folyamatosan gyorsuló pénzromlás miatt 10 százalékos nyugdíjkorrekció lenne indokolt a kormány részéről – derül ki a Nyugdíjas Parlament állásfoglalásából. Magyarországon a nyugdíjak vásárlóerejét úgy próbálja biztosítani a kormány, hogy az év elején az inflációs várakozásoknak megfelelően emelik az időseknek járó juttatásokat.
A már tavaly év végén, az orosz-ukrán háború előtt gyorsuló pénzromlás miatt azonnal felül kellett írni az eredeti terveket: 3,5 százalék helyett 5 százalékos nyugdíjemeléssel indult 2022. Azóta már két korrekció/pótlólagos emelés is szükséges volt, de novemberben újra emelésre kényszerülhet az Orbán Viktor vezette kabinet. Az infláció akár 19-20 százalék is lehet az év végén a Magyar Nemzeti Bank szerint, ami már egy közel 10 százalékos emelést vetíthet előre. Így látja ezt a Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály, aki a Spirit FM-nek beszélt arról az ATV szerint, hogy a kormány részéről szerinte 8-9, esetleg 10 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés válhat szükségessé.
A nyugdíjas érdekképviseleti vezető érvelése szerint a törvényi előírás nyomán az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt – ez 10,7 százalék volt – valamint a szeptember- december közötti várható pénzromlást is bele kell venni a számításba, ami akár havi 1,8-2 százalékos lehet, ahogy azt fentebb írtuk. Karácsony így jelentős novemberi korrekciót vár a kormánytól. Farkas András nyugdíjszakértő szerint viszont a kormány olcsóbban is megúszhatja, mint a javasolt 10 százalék körüli emelés: törvény szerint a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a január augusztusi éves inflációból indul ki. Márpedig a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztatóban az szerepelt, hogy 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek.
Így akár 1,8 százalékos nyugdíjnövelés is elegendő lehet. Novemberben várhatóan nemcsak az infláció kipótlására számíthatnak az idősek – bár ez visszamenőlegesen érvényes, amit egy összegben fizetnek ki –, hanem nyugdíjprémium is érkezhet. Jogszabály szerint ezt akkor kell fizetni, ha az éves GDP-növekedés 3,5 százalék felett lesz. Mivel az év elején még erős volt a gazdaság teljesítménye, nyáron pedig a fogyasztás húzta fel a növekedést, még egy recesszió mellett is indokolt lehet a nyugdíjprémium.

AKTUÁLIS:

Főoldal