Orbán Viktor: ”Akinek van munkahelye, becsülje meg azt, mert hamarosan harc fog kitörni érte!"A fenti mondat, még Orbán Viktor pénteki interjújában hangzott el, a Kossuth Rádióban. Az alábbi posztot azonban pár órája osztotta meg a kormányfő. Röviden összefoglalva, nem úgy néz ki, hogy a tüntetések, felháborodás, elképesztő számok a rezsivel kapcsolatban, megenyhítették volna. Európában háborús árak vannak.
Senki sem gondolta volna azon a csütörtöki napon, február 24-én, hogy nem egyszerűen egy konfliktus, háború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem hogy lezárul egy korszak, és egy új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háborúk korába. Magyarország próbál kimaradni ebből a háborúból. Észnél kell lenni, hogy ne terjedjen át a fegyveres konfliktus Magyarország területére. De azt is tudnunk kell, hogy ez a háború nemcsak a frontokon zajlik, hanem zajlik a világgazdaságban is, így az európai gazdaságban, és ennek a háborúnak része az energiaárak emelése.
A háborús infláció és a háborús árak megkérdőjeleznek mindent, amihez hozzászoktunk. Volt egy modern és biztonságos életünk, ennek megvoltak az alapfeltételei egész Európában. Persze volt, aki ügyesebben kormányzott, mások kevésbé, de azért az európai életnek az alapfeltételeit semmi sem kérdőjelezte meg. Most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk! A kormány ezért energia-veszélyhelyzetet hirdetett. A hazai energiaellátás biztonsága érdekében hét intézkedést vezetünk be:1. 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeljük a hazai gázkitermelést.2. Szijjártó Pétert felhatalmaztam, hogy további gázkészletet szerezzen be.3. Kiviteli tilalmat rendelünk el az energiahordozókra és a tűzifára.
4. Fokozzuk a szénbányászatot.5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítjuk.6. A biztonságos áramellátás érdekében kezdeményezzük a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.7. Akik az átlagnál több energiát fogyasztanak, a többletre piaci árat kell fizetniük.A legfontosabb most, hogy megóvjuk Magyarország energiabiztonságát és megvédjük a lakossági rezsicsökkentést. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal