NA MOST VAN BAJ! A híradó is bemondta! A kormány nem bírt magával és EZT is meglépte..! Közel negyed évszázada nem látott ilyet Magyarország, ami most jön!! ERRE készülj:A KSH péntek reggeli tájékoztatójából derült ki, hogy a májusi 10,7%-ról júniusban 11,7%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ennél nagyobb áremelkedési ütemet 1998 októbere óta nem láttunk - írja a portfolio.hu. Továbbra is elsősorban az élelmiszerek áremelkedése húzza a drágulást, de már látszik a gyenge forint hatása is a tartós fogyasztási cikkek árában. A maginfláció a májusi 12,2%-ról 13,8%-ra ugrott, ami azért különösen érdekes, mert a befektetők egy része ezt sokkal inkább szem előtt tartja.
A magyar maginfláció már eddig is az egyik legmagasabb volt Európában, előzetesen lehetett számítani további emelkedésre, de annak mértéke meglepő lehet. A KSH adatai szerint továbbra is elsősorban az élelmiszerek ára emelkedik itthon, tavaly júniushoz képest több mint 22%-os volt az ugrás, míg egy hónap alatt 2,9%-kal drágult ez a termékkör. A második helyen a tartós fogyasztási cikkek állnak 12,4%-os drágulással, míg az egyéb cikkek és üzemanyagok ára 11,5%-kal emelkedett egy év alatt.
Havi összevetésben is hasonló a kép, a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok ára emelkedett 1 százalék feletti mértékben. Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek folytatódó áremelkedését érdemes kiemelni, ami arra utal, hogy a gyenge forintárfolyam is elkezdett begyűrűzni az árakba, ez a folyamat várhatóan csak erősödik a következő hónapokban. A folyamatosan emelkedő infláció a jegybankot is komoly kihívás elé állítja, hiszen egyre feljebb kúsznak a kamatpályával kapcsolatos várakozások. Ma már a befektetők jóval 10% feletti alapkamatot várnak, a határidős jegyzések 12-13%-ig emelkedtek.
Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy tegnap 9,75%-ra emelkedett az irányadó kamat, vagyis hajszálra került a kétszámjegyű értéktől. Délelőtt egyébként megjelennek majd az MNB inflációs alapmutatói is, melyek várhatóan szintén további emelkedést mutatnak. A statisztikai hivatal összefoglalója szerint egy év alatt legjelentősebben a margarin ára emelkedett, majdnem 60%-kal, de 30 százalék felett volt a sajt, a száraztészta, a kenyér, a baromfihús, a tejtermékek, a tojás és a péksütemények áremelkedése. Egy hónap alatt, májushoz képest a margarin 12,7, a rizs 6,6, a sajt 5,9, a tejtermékek 5,1, a baromfihús 4,7, a péksütemények 4, a száraztészta 3,7, a tej 3,6, az alkoholmentes üdítőitalok 3,3, a házon kívüli étkezés 3,1, a kenyér 2%-kal került többe, az idényáras élelmiszerek ára 1%-kal csökkent – közölte a KSH. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4%-kal nőtt, ezen belül a konyhai és egyéb bútorok 2,9, a szobabútorok 2,4, a használt személygépkocsik 2,2%-kal drágultak.
A szeszes italok, dohányáruk ára, valamint a szolgáltatásoké egyaránt 0,8%-kal nőtt, ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért 8,8, a taxiért 3,7, a sport és múzeumi belépőkért 3%-kal kellett többet fizetni. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal