FONTOS! Megnézte már a gázszámláját? Ha ENNÉL több a havi díja, készüljön: Önre nem lesz érvényes a rezsicsökkentés! Kiszámoltuk, mennyi az annyi.. ETTŐL dob egy hátast!!



Ha havi átalányt fizet, könnyű a számolás: ha ennél az összegnél több szerepel a csekkjén, kicsúszik a rezsicsökkentésből! Energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány, miután tegnap Orbán Viktor kormányfő összehívta tanácskozásra a kabinetet. Mint az a ma délutáni rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón aztán kiderült, hétpontos intézkedéscsomagot fogadtak el. Ennek részeként a legfontosabb döntés: a rezsicsökkentés előnyeivel ezentúl a lakosság átlagos mennyiségű energiát (áramot és gázt) fogyasztó része élhet, a többieknek az átlagfogyasztáson felüli részt piaci áron számolják majd.
Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Németh Szilárd rezsibiztos néhány részletet ismertetett, többek között azt, mekkora az a havi átlagfogyasztás, ami alatt a rezsicsökkentett árat fizetheti az energiáért a polgár. Ezt a kormány az átlagfogyasztáshoz köti, így a limit villamosenergia esetében havi 210 kWh-t, míg a gáz esetében 144 köbmétert jelent. Ez alatt tehát a hatósági ár, e felett a piaci ár érvényes – noha nem konkretizálták, vélhetően az éves fogyasztás lesz a mérvadó. Ha ki akarjuk számolni, milyen gáz- és villanyszámla felett kell az elképesztő mértékű piaci árra felkészülnie a fogyasztónak, akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha az átalánydíjas számlázással fizető fogyasztók felől közelítjük meg a dolgot.
Az átalánydíj nagyjából azt jelenti, hogy az éves teljes költséget havi egyenlő bontásban szétterítve rendezzük, havonta nagyjából ugyanannyit fizetve. Ha a csekkünkre nézünk, láthatjuk, belül vagyunk-e a kormány által meghúzott határon: Ez áram esetében 210 kWh átlagos 36,9 Ft-os bruttó áron számolva havi 7750 forint. (Részletekért lásd: MVM, a díjak egyes szolgáltatói területen minimálisan eltérhetnek, a kormány ennyivel számolt) Földgáz esetén a limit havi 144 köbméter, ez pedig azt jelenti, hogy a havi átalányszámla legfeljebb 16048,5 Ft lehet (az MVM kalkulátora alapján számoltunk) Ez, hangsúlyozzuk ismét, csak akkor mérvadó, ha átalanydíjat fizetünk, ha havi fogyasztási alapon rendezzük számláinkat, akkor maradunk a rezsicsökkentés hatálya alatt, ha éventeáramért jó közelítéssel nagyjából 93 ezer forintnál kevesebbet gázért pedig – szintén közelítéssel – legfeljebb 193 ezer forintot fizet ki.
Ami a piaci árakat illeti – jelenleg csak a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott számokat vehetjük alapul –, a fenti fogyasztások feletti áramért minden további kilowattóránként 242 forintot, míg gázért a fenti határ feletti fogyasztás esetén köbméterenként 910 forintot kell majd fizetnünk (összehasonlításképp az áramot példánkban 36,9 forintos kWh-kénti, míg a gázt 111,44 Ft-os köbméterenként számoltuk, ennyi közelítőleg a jelenlegi lakossági rezsicsökkentett átlagár). Ha egy egyszerű példát veszünk, mondjuk egy háztartást, amely eddig havi 12 ezret fizetett az áramért, illetve 20 ezret a gázért, annak rezsije ezt követően az alábbiak szerint alakul: Áram esetén az érintett háztartás jelenlegi 12 ezer forintos havi átalányszámla esetén, a fenti példában lévő 36,9 forintos árral számolva most havi 325 kWh áramot fogyaszt. Ebből a jövőben 210 kWh-ig rezsicsökkentett áron 7750 forintot fizet majd, a fennmaradó 115 kWh-ért pedig további 27830 forintot, így az áramszámlája a továbbiakban 35580 forintra ugrik.
A gáz esetében sokkal durvább a helyzet: a példánkbeli háztartás havi 20 ezer forintos átalányszámlája jelenleg havi átlagos 179,5 köbméteres fogyasztást jelent. Ezután a fizetendő díj így alakul: 144 köbméterig 16048,5 forint, az ezen felüli 35,5 köbméterért azonban 32305 Ft lesz a többlet, így a számla vége 48353,5 forint lesz. 
Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul! Pontos további részletekkel – például, hogy mit vesznek a számítás alapjául, az eddigi éves átalányt, avagy az aktuális havi fogyasztást – egyelőre nem szolgált a kabinet, a részletek később lesznek nyilvánosak. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal