Ebéd után gyorsan lereszeltem a tegnap szedett káposztát. Kovászos káposzta készül belőle. Évekkel ezelőtt találtam a receptjét az interneten, azóta rengeteg alkalommal készült nálam is. Nagyon szeretjük! Ha esetleg valaki még nem ismeri, próbálja ki bátran! 🙂 A recept ITT található:



Kovászos káposzta: Limara ötlete alapján már tavaly is készítettünk kovászos káposztát. Akkor saját káposztából, idén még csak boltiból. Káposztás húst, töltött káposztát főzök belőle vagy csak simán kenyérrel esszük.
Hozzávalók:
- káposzta,
- jó nagy csokor friss kapor,
- ahány liter víz, annyi evőkanál só,
- fokhagyma,
- kenyér vagy zsemle (nekem házi készítésű kovászos kenyerem van és ezzel sokkal finomabb lesz, mint élesztős kenyérrel),
- babérlevél, bors stb., de én ezeket elhagytam.
1. Egy nagy üveg aljára teszünk egy nagy csokor friss kaprot. Erre halmozzuk a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdosunk.
2. Vizet forralunk és, ha felforrt, beleszórjuk a sót, elkeverjük, majd felöntjük vele a káposztát (én mostanában nem forrón öntöm a káposztára, hagyom kihűlni a felöntőlevet). Lefedjük pirított kenyérrel (vagy szikkadt kenyérrel, zsemlével), az üveg tetejére egy tányért teszünk és kitesszük a napra (ne a tűző napra, inkább olyan helyre, ahol délben nem éri az erős nap...ha a tűző napra tesszük a kovászolni szánt bármilyen zöldséget, akkor megpuhul, felforr a leve, nem lesz olyan ízletes). Időjárástól függően 3-4-5 nap alatt készül el.
Én jobban szeretem, ha lassan érik, akkor sokkal finomabb szerintem. (Éppen ezért az utóbbi években már nem is viszem ki a kovászolódni szánt zöldségeket, bent hagyok mindent a konyhapulton.) Télen is elkészíthető, a konyhapulton tartva remekül megsavanyodik.
3. Ha elkészült, fedeles dobozba öntjük a káposztát a levével együtt és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

AKTUÁLIS:

Főoldal