MOST ÉRKEZETT! HIVATALOS RENDKÍVÜLI KÖZLEMÉNYT ADOTT KI ORBÁN VIKTOR!! ENNEK MOST MINDEN MAGYAR EMBER ÖRÜLNI FOG AZ BIZTOS:


HIVATALOS RENDKÍVÜLI KÖZLEMÉNYT ADOTT KI ORBÁN VIKTOR!! ENNEK MOST MINDEN MAGYAR EMBER ÖRÜLNI FOG AZ BIZTOS: Döntött az EU Tanácsa: mégis megnyitják a pénzcsapot az Orbán-kormány előtt! Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok ebben az évben összesen 3,5 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forinttal) nagyobb összeget kapjanak az Ukrajna elleni orosz háború miatt menekülők befogadásának megkönnyítésére – közölte az uniós tanács kedden.
A tájékoztatás szerint az intézkedés azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják a háború elől Ukrajnából a területükre érkező menekülteket. Lehetővé teszi, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható uniós forrásokhoz. A kiegészítő támogatás az Ukrajnából érkezett és befogadott menekültek számától függően áll majd a tagállamok rendelkezésre.
A tanácsi közlemény a részleteket ismertetve arról tájékoztatott, hogy a jogalkotási határozat módosításokat vezet be a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás (REACT-EU) forrásaiból nyújtott előfinanszírozás növeléséhez. Növelték az előfinanszírozás mértékét Az uniós forrásokból 2022-ben folyósítani tervezett előfinanszírozást 11 százalékról 15 százalékra növelik minden tagállam esetében. Azon tagállamok esetében pedig, amelyekben az Ukrajnából érkező menekültek száma a háború kezdete utáni első hónap végén meghaladta a lakosság egy százalékát, 11 százalékról 45 százalékra emelkedik az előfinanszírozási arány. Mást is bevezetnek:
Emellett a jogszabály személyenkénti egységköltséget vezet be, amely egyszerűbbé teszi a források mozgósítását. Ez lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy alapvető támogatást tudjanak nyújtani az Ukrajnából érkező, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek alapvető szükségleteinek biztosítására. A módosítások célja, hogy csökkentse a tagállami költségvetésekre nehezedő nyomást, így a tagállamok jobban tudják kezelni az Ukrajnából érkező menekültek beáramlását – közölték. Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az előfinanszírozás Magyarország esetében nagyságrendileg 300 millió euró, azaz mintegy százmilliárd forint. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal