Pár perce érkezett! DRÁMAI HÍR jött estére Csollány Szilveszterről! Nagyobb a baj, mint azt előre gondolni lehetett! Ideje imádkozni érte! ITT vannak a lesújtó részletek:


Budapest — A hét elején jött a sokkoló hír: Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és a versenyzéstől 2003-ban visszavonult, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász lélegeztetőgépre került. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az 51 éves sportembert először Sopronban kezelték, múlt héten még sms-ben kommunikált, ám végül Budapestre kellett szállítani. Családja továbbra sem árul el részleteket.
Információink szerint a tornász állapota súlyos, de bajnokként küzd az életéért. Kevesen tudják, de létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, amellyel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben. Ebből az egész országban 30-40 darab található.
Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. (A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.) – Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos.
– Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg. Fontos, hogy a lélegeztetőgép nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, csak az életfunkciókat tartja fenn. A szakorvos azt is elárulta, hogy az ECMO-kezelésekkel a tüdőgyulladás gyógyulása jóval tovább elhúzódhat, mint egyéb esetekben. Egy hét helyett akár több hónapról is szó lehet. Bányai Gábor parlamenti képviselő például ilyen műtüdőre volt kötve 69 napon át.
A sporttársak mindenesetre egy emberként szorítanak azért, hogy a fideszes képviselőhöz hasonlóan Csollány is meggyógyuljon. – Lesújtott minket a hír, és az egész tornásztársadalmat sokkolta – mondta Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke néhány napja a Blikknek. – Mást nem mondhatok, csak azt, hogy imádkozunk Csollányért, és szurkolunk, hogy újra a mindannyiunk által ismert, vidám Szilvesztert láthassuk újra.

AKTUÁLIS:

Főoldal