Lehet, hogy nálad is lapul egy hasonló régi százforintos? Akár több száz ezer forintot is megérhet! FIGYELEM: Ha ILYEN kódszámmal ellátott régi papír pénzed van, mindenképp EZT tedd, ha be akarod váltani!


Egészen biztos, hogy sokak emlékezetében élnek még ezek a régi 100 Ft-os bankjegyek, amelyek évtizedekig, egészen pontosan az 1990-es évekig voltak használatban. Az alábbi képen egy 1992-ben kiadott 100 Ft-os láthatunk:

Bár ezzel a pénzzel már nem fizethetünk, viszont még ma is rengetegen gyűjtik ezeket a bankókat, ezért némelyiknek az értéke (hogyha gyűjtőknek adjuk el) sokkal magasabb lehet, mint az eredeti névértékük. Sokan gyűjtenek régi pénzeket, a korábban kivont bankjegyeknek így névértéküknél magasabb az értéke.
A mi százasunkat például 550 forintért hirdetik az egyik hazai webes kereskedőoldalon, de egy 1946-os száz forintos jelenlegi ára 62 ezer forintra rúg. Így a valójában értéktelennek tűnő papírdarab egykori értékének ma sokszorosát éri. Például egy 1962-es tízforintost (alábbi képünk illusztráció - forrása: Shutterstock) jelenleg 600 forintért hirdetnek, azaz a névértékének hatvanszorosán.

Természetesen minél régebbi a forint, annál értékesebb. Egy 1848-as százforintos (Kossuth bankó) például 6100 forintot ér jelenleg a hirdetések szerint, de találtunk egy 1938-as pengőt is 789 ezer forintos áron, valamint egy 1927-es kiadású 1000 pengőt, egymillió forintért. Ha nem is szeretnénk majdnem egy egész évszázadig őrizgetni pénzünket, akkor is érdemes megtartani a forgalomból kivont bankjegyet.
Ezt támasztja alá, hogy egy 1980-as 20 forintos 1000 forintért keres gazdát, de már egy 1998-as kiadású, még érvényes 500 forintos is 3000 forintot ér a legutóbbi licit szerint. Amennyiben tehát nem sajnáljuk, érdemes eltennünk a régi ezerforintosból egy példányt. Ha választani akarunk, figyeljünk oda a kiadás dátumára - természetesen minél régebbi, annál értékesebb lesz később.
Ha végül évtizedek múlva nem is adjuk majd el egykori értékének sokszorosán, akkor is szép emlék lesz visszaemlékezni, mivel fizettünk hajdanán. ha beváltanánk a régi papírpénzeinket, azt a Magyar Nemzeti Bankban tehetjünk meg. Érdekes volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

AKTUÁLIS:

Főoldal