Most érkezett a hír! Magyarországon katasztrófahelyzetet hirdettek, megteltek a kórházi sürgősségi osztályok! Ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, EZEKRE a súlyos lépésekre lesz szükség:


„Belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok” – A Magyar Orvosi Kamara segélykiáltása: ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, ezekre lesz szükség! A diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul és ez óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra A kamara szerint ebből az egész küzdelemből szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre, így az emberek nem is nagyon vesznek tudomást a járványról: a napokban még maszk nélkül jártak meccsekre, koncertekre, pártgyűlésekre, töretlenül és minden korlátozás nélkül látogathatóak az éttermek és szórakozóhelyek.
A Blikk is megírta, hogy a koronavírus negyedik hullámában a számok meredeken emelkednek és a járvány tombol, hiszen a mai adatközlés szerint az elmúlt 24 órában 10265 új fertőzöttet regisztráltak, 178-an elhunytak és a kórházi ellátást igénylők száma 5852 főre, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig 565 főre nőtt, így az aktív fertőzöttek száma 115383. Napi 178 halott, az heti ezer – egy falunyi - akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog. 565 lélegeztetett beteg az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna - ha lenne számára hely – kezdődik a közlemény, melyben melyben azt is írják, hogy a diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul – azaz sokkal több fertőzött lehet, de napi többszáz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.
Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – is egyre telítődnek. A Magyar Orvosi Kamara szerint ez nem meglepetés, hiszen a környező országokban is drámaian nőnek az esetszámok, ám itthon a jól induló, de azóta lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. A MOK-nak pedig az az álláspontja, hogy az intenzív osztályok egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább. – Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia – írják. „A most kijött miniszteri rendelet 20 intenzív ágyra 1 szakorvost (őszintén reméljük, aneszt-ito szakorvost), egy orvost (bármilyet?!) és 5 nővért ír elő minimumfeltételként.
Az utasítás a nővérektől elvárt tudást sem részletezi, emellett szemérmesen hallgat a szükséges gyógytornászokról, fizioterapeutákról, a sokszor túlsúlyos betegek mozgatásához, forgatásához szükséges további személyzetről. 4 betegre egy nővér – négyágyas szoba esetén 1 nővér/szoba. Kisebb szobák esetén nem jut nővér mindenhova.” „Mindez a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A legnagyobb baj mégis az, hogy az előző hullámban több helyen ezt az arányt sem tudták tartani, s most is egyre inkább ez a veszély fenyeget. A végeredmény akkor is a lélegeztetett betegek nemzetközi összehasonlításban is igen nagy arányú halálozása volt – most sem lesz ez másként. A szakma véleménye szerint pedig a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.” A MOK szerint hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia. A Magyar Orvosi Kamara azt írja: az intenzív osztályos helyek telítődése mindenképpen a betegek korábbi ápolási helyeiken való feltorlódását jelenti, az innen-onnan odavezényelt, méltatlan körülmények közé szállásolt, más betegcsoportok ellátásához szokott személyzet létszáma itt is gyorsan elégtelenné válik a hatalmas betegszám ellátásához.
Kerek-perec kijelentik, hogy az idős, rossz állapotú betegek nagy része az intenzív osztályokon meghal, ami hatalmas pszichés terhet ró a sokszor fiatal, más szakterületen tanuló, tapasztalatlan orvosokra és nővérekre. Mindhárom területen – SBO, osztályok, intenzívek – folyamatos és megfeszített munka folyik, lényegében éjjel-nappal. A MOK kiemeli, hogy Magyarországon az ügyeleti díjakat mindmáig nem rendezték, így a túlhajszolt személyzet éjjel és hétvégén, ünnepnapokon a normál óradíjánál is kevesebbért küzd a rájuk bízott életekért, a szakdolgozói béremelés pedig messze elmaradt mind az elvégzett munka társadalmi jelentőségétől, mind az orvosokétól – összességében a nagyon megérdemelttől. A kamara szerint ebből az egész küzdelemből szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre, így az emberek nem is nagyon vesznek tudomást a járványról, a napokban még maszk nélkül jártak meccsekre, koncertekre, pártgyűlésekre, töretlenül és minden korlátozás nélkül látogathatóak az éttermek és szórakozóhelyek.
„Ne értsék félre, nem a taps, a beküldött pizza hiányzik, de van valami súlyosan disszonáns abban, ha valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni, kikapcsolódni - potenciálisan fertőzni és megfertőződni.” A MOK zárásként arra kérte a kormányt, hogy ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, akkor, rendezzék az ügyeleti díjazást, emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket, kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését, de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését, különben nagyon szomorú karácsonya lesz rengeteg családnak!
Ehhez pedig az kell, hogy legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.) szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik) támogassák a távmunkát, home-office-t és egyénileg távolságtartás, kézmosás. Hozzáteszik, hogy az oltás nagyon fontos, de azt is tudjuk, hogy az oltás védelme hetekkel később jelentkezik, a járvány pedig most tombol. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal