Megérkezett az idei első hó és nagyon nem úgy néz ki, hogy abbamarad a havazás!! Hamarosan EZEK a megyék is fehérbe fognak borulni:


Megérkezett az idei első hó! Teljesen megőrült az időjárás! Úgy tűnik, hogy idén az ősz elmarad, és egyből beköszönt a tél… Kékestető már kifehéredett. Már órák óta havazik a Kékestetőn és a Bükkben is. Előbbi helyen már fagypont alá csökkent a hőmérséklet és a csapadék is kellően intenzív, így kezd fehérbe borulni a vidék. A tereptárgyakon már lepel van, de a füvön is látszik a hó nyoma, mely rövidesen vastagszik majd. Ha ez így folytatódik, estére akár 1-2 cm-es vastag hótakaró is kialakulhat.
A Kékestető mellett a Bükkben is kezd úrrá lenni a fagy, így rövidesen ott is fehérbe borulhat a táj. Éjszaka néhány centiméter hó ott sem kizárt! - Írja a metkep.hu. Most már biztos: Az elmúlt 100 év egyik leghidegebb és a leghosszabb tele jön most! Itt az oka! Nem kezdett el visszafagyni a sarkvidék, ez extrém telet eredményezhet Magyarországon is. Bár már hamarosan novembert írunk, még mindig nem kezdett el visszafagyni a nyáron megolvadt sarkvidéki óceán, írja az OMSZ alapján a HVG.
Ilyen sosem volt még eddig: amióta figyelemmel kísérik az időjárási méréseket, október végére mindig elkezdődött a jégképződés a Szibériánál található Laptyev-tengeren. A teljesen más ütemben haladó visszafagyás pedig nem csak a sarkvidékre van hatással. “A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából” – idézte a figyelmeztetést a HVG. Ennek következtében Magyarországon is extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet a jelenlegi példátlan helyzet.
Ugyanis ha a megszokottnál 15-20 fokkal tartósan magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást. A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, azonban a korábbi tapasztalatok alapján joggal aggódhatnak a brutális hazai tél miatt a meteorológusok.

AKTUÁLIS:

Főoldal