FIGYELEM! Megszólalt a szakértő! KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS MAGYARORSZÁGON! TÖMEGKÖZLEKEDÉS, zárt helyek, bevásárlóközpontok! EKKORTÓL LESZ ÚJRA KÖTELEZŐ:


A negyedik hullám megérkezett Magyarországra! Egy hét alatt megduplázódott a hétvégén regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Sok európai országnál később, de a járvány negyedik hulláma végül hazánkat is elérte. A kezdeti, lassan felfutó szakasz után a koronavírus-járvány negyedik hulláma berobbant az utóbbi időszakban Magyarországon. A hétvégén, pontosabban péntektől vasárnapig 6688 új fertőzöttet találtak a hatóságok, miközben a nyár három hónapja alatt összesen 7799 ember tesztje lett pozitív.
Mindezt úgy, hogy az országban többféle nátha is terjed, és sokan azok közül is náthásnak gondolhatják magukat, akik igazából koronavírusosak. Ennek ellenére egyelőre semmilyen új korlátozást nem vezetett be a kormány, sőt, szombaton tízezrek gyűltek össze több rendezvényen a főváros utcáin, a Békemenetre még a járvány eddigi legsúlyosabb hullámából küzdő Romániából is érkeztek résztvevők. Az oltottaknak is érdemes maszkot hordani: Rusvai Miklós virológus az Euronewsnak azt mondta, hogy szerinte a maszkhordásnál többre szükség lenne: Számos országban van példa arra, hogy sokkal kiterjedtebben követelik meg a védettségi igazolást és az oltási igazolást.
Gondoljunk például Olaszországra, ahol a munkavállalók nem mehetnek be a munkahelyükre, ha nem rendelkeznek ilyen igazolással. De számos más országban is sokkal szigorúbbak a kritériumok. Nálunk is célszerű lenne az oltottsági igazolás becsületének a helyreállítása. Tehát például a vendéglőkben, a különböző múzeumok, szórakozóhelyek látogatásakor meg kellene követelni esetleg a védettségi igazolást nálunk is. Rusvai szerint annak is érdemes maszkot hordania, aki mindkét koronavírus elleni oltását felvette: „Az alapvető ok az, hogy ilyenkor ősszel nemcsak a koronavírus, hanem más légzőszervi vírusok is terjednek. Az egyszerű náthát okozó, körülbelül tucatnyi vírus is itt van a környezetünkben, de előbb-utóbb nagy valószínűséggel megjelenik az influenza is" - magyarázta, majd hozzátette, hogy az oltott emberek is üríthetik a koronavírust, de az eddigi vizsgálatok szerint század, vagy még kisebb arányban ürít az, aki oltás után kapja meg a fertőzést:
„Az oltott emberek szervezetében csak a felső légutakban, tehát az orrüregben, garatban, a nyálkahártyán tud elszaporodni a vírus, nem válik az egész szervezet vírusgyárrá. Az oltatlanok szervezetében, ahogy mondani szokták, generalizálódik, tehát általánossá válik a fertőzés, ezért sokkal nagyobb tömegben ürül belőlük a vírus, mint azokból, akiknél csak a felső légutak nyálkahártyájában szaporodik. Ezért sokkal kisebb mértékben játszanak szerepet a vírus terjesztésében az oltottak, mint az oltatlanok." A korlátozásokról elmondta, a magas, hatvan százalék fölötti átoltottságú országok, mint Nagy-Britannia és Izrael esetében is megfigyelhető, hogy újabb szabályokat kell bevezetniük, mert emelkedni kezdtek a fertőzöttségi számok.
Rusvai Miklós szerint a maszkviselés hamarosan visszatérhet, amit elsősorban a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt helyeken vezethetnek be. A következő lépés nagy valószínűséggel az oltottsági igazolvány visszavezetése lenne a zárt téri eseményeken és sporteseményeken, ami jó is lenne, amikor már szükséges lesz, a legutolsó intézkedés pedig bizonyos események tekintetében a létszámkorlátozás lehet. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal