Egy háziorvos elmagyarázta, miért összevissza és látszólag rendszer nélkül oltanak!

 

Spoiler: nem őket kell utálni ezért.



Szombaton egy háziorvos bejegyzése kezdett terjedni az interneten, amelyben elmagyarázza, hogyan lehetséges az, hogy egy családban a korábban regisztrált, idős, krónikus beteg családtag még nem kapott oltást, míg egy fiatalabb, nem beteg igen.

A poszt rendkívül tanulságos, és az is kiderül belőle, hogy teljesen feleslegesen haragszunk a háziorvosokra az oltási rendszer ad hoc-nak tűnő jellege miatt, ők nem tehetnek semmiről.

Az írást változtatás nélkül közöljük:

“Klári 78 éves magasvérnyomásos cukorbeteg. Regisztrált az oltásra. Azt gondolta, a hírek alapján neki a Pfizer lenne jó.

Háziorvosa 60 év felettiek oltási regisztrációs listája 500 fő, ebből nyolcvan felett 130 fő.

Klári középtájt helyezkedik el.


Február első hetében a háziorvos lehetőséget és utasítást kap 6 fő Pfizer és 10 fő Moderna oltás beadására, kizárólag 80 év felett. A hírekben elhangzik, hogy az oltást a háziorvosok nagy erőkkel megkezdték. Klári türelmesen vár.

Háziorvosa a következő héten ismét lehetőséget kap 12 fő Pfizer, 10 Moderna megszervezésére 80 év felett, ezen kívül kap 10 fő részére AstraZeneca oltást, amit csak 60 év alatti krónikus betegeknek adhat be.

Behívja Klári 55 éves magasvérnyomásos fiát is.

Klári csodálkozik, hogy miért nem ő, hanem a fiú, de elfogadja, hogy ez az oltás fiataloknak való. Következő héten sem Moderna, sem Pfizer beadási lehetőség nincs, a háziorvos kap 80 Sinopharm vakcinát, amit lehetőleg stabil 60 év felettiek részére kell beadnia.

Háziorvos szeretné, ha az idős de stabilan beállított betegei be lennének oltva, invitálja Klárit az oltásra. Klári nem fogadja el, mert reménykedik benne, hogy három hét után már nagyobb az esélye Pfizerre.

Azok, akik valóban csak Pfizert kaphatnak, a listán kb 120-an vannak Klári előtt. A háziorvos következő héten ismét Sinopharmot kap, nyolcvanat. Próbálja invitálni Klárit, de Klári elutasítja az oltást, mert mindenki azt mondja, hogy a Pfizer sokkal jobb, és utazni sem lehet a kínaival, igaz, ő nem is szokott, de akkor is.


Következő héten megint csak AstraZeneca oltást lehet beadni, de most az a központi utasítás, hogy mivel sok nyolcvan feletti nincs még beoltva, ezúttal a háziorvos 80 felettiekből válogasson.

A háziorvos behívja oltásra az amúgy krónikus betegséggel nem bíró, de 81 éves Istvánt, Klári férjét. István nem szeretne Astra oltást kapni, hiszen az fiataloknak való.

Közben az oltópontokon random oltáskampányt szerveznek szintén AstraZeneca vakcinával, sms-értesítés útján behívják Klári lányát, sőt a 22 éves unokáját is, és az utcából több 50 év körülit.

Klári úgy érzi, ha jövő héten hívni fogják, inkább mégiscsak elfogadja az Astra oltást.

Közben bemondja a TV, hogy Dániában leállították az oltás adását trombózisos szövődmény miatt. Klári mégsem szeretné az Astra oltást. Ezen a héten Klári szomszédai coviddal kórházba kerültek, és egyre több a covid-beteg az utcában.

Klári egyre dühösebb a háziorvosára, aki 78 és 81 éves életkoruk ellenére még nem oltotta be őket, noha TV bemondta, hogy már az összes 80 év feletti be van oltva, és húsvétra mindenki be lesz oltva, csak ők nem.


Klári háziorvosának regisztrált oltandók 60 év feletti listája 300 fő, 60 év alatti krónikus betegek listája 80 fő, és nincs még lista az egészséges 60 év alattiakról, melynek száma valószínűleg a legtöbb.

Klári háziorvosa kb 300 főt tudott kb 500 telefon és sok óra dokumentálás, oltás árán elirányítani és beoltani, és mindezt meg tudta oldani hétköznap.

Szívesen oltott volna szombaton is ha van mit oltani. Klári ma megtudta a hírekben, hogy minden idős beteg be van oltva, és azt a háziorvost aki nem olt szombaton, megbüntetik.

Klári teljesen el van keseredve és nem érti miért ilyen lusta és gonosz a háziorvosa.

Lehetsz te is Klári. Én háziorvos vagyok.”

AKTUÁLIS:

Főoldal