SAJNOS NINCS VISSZAÚT! Orbánék ledobták az atombombát: Holnap éjféltől lép életbe EZ a hatalmas változás - készüljön fel mindenki!


Döntött a kormány – Júliustól eltörlik Magyarországon, készüljön fel mindenki! A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás, amelyet a kormány az infláció elleni küzdelem részeként vezetett be. Az intézkedés célja az infláció letörése és alacsonyan tartása volt, amit sikeresen elértek, így a kötelező akciózás kivezetésre kerül. Azonban a kiskereskedelmi árverseny élénkítése érdekében továbbra is működni fog az online árfigyelő rendszer.
A kötelező akciózás hatása: A kötelező akciózást 2023. június 1-jén vezették be, majd augusztusban kiterjesztették az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre. Az intézkedés következtében az akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében 10 százalékról legalább 15 százalékra emelkedett az előző 30 nap legalacsonyabb árhoz képest. Ezen felül a korábbi 8 árstopos termékfajtára is kiterjesztették a szabályokat, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni. Az intézkedések révén alapvető élelmiszerek, mint a baromfihús, a tej, a sajt, a kenyér és a friss zöldségek, jelentősen olcsóbbá váltak a fogyasztók számára. Eredmények és hatások: A kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer együttes hatása jelentős volt. Az infláció letörésével és egy számjegyűre csökkentésével sikerült az inflációt alacsony, négy százalék körüli szinten stabilizálni.
Az élelmiszer-infláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, és májusban az előző hónaphoz képest csökkent az élelmiszerek ára. A kiskereskedelemben generált kíméletlen versenynek köszönhetően a fogyasztók lényegesen olcsóbban juthattak hozzá alapvető élelmiszerekhez, ami jelentős segítséget nyújtott a családok és nyugdíjasok számára az inflációs sokk idején. Jövőbeli lépések: Bár a kötelező akciózás elérte célját, a kormányzat úgy döntött, hogy a kiskereskedelmi szereplők közötti fokozott versenyt továbbra is fenn kell tartani a családok érdekeinek védelme érdekében. Ennek érdekében az online árfigyelő rendszer működtetését folytatják, amely elérhető az Árfigyelő oldalon. Az inflációs folyamatok és a kapcsolódó intézkedésrendszer folyamatos vizsgálata mellett a kormány továbbra is figyelemmel kíséri a piaci helyzetet, hogy szükség esetén további lépéseket tegyen a fogyasztók védelme és a gazdaság stabilitásának fenntartása érdekében.

AKTUÁLIS:

Főoldal