Minden magyar kidobhatja a személyi igazolványát?! EZ lesz helyette:


És erre már nem is kell sokat várni: ősztől személyi igazolvány helyett elég lesz a mobilunkat magunknál tartani. Már nincs egy hónap sem a választásokig, és már most érdemes a fejünkbe vésni, mi az, amire aznap biztosan szükségünk lesz: valamilyen személyazonosító igazolvány. Persze a személyinket az élet sok más területén is néha be kell mutatnunk, de hamarosan hatalmas változás jön.
Letölthetővé válik ugyanis az a mobilapplikáció, melynek segítségével QR-kóddal is igazolhatjuk magunkat, így nem lesz szükség többé a fizikai személyi igazolványra. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára korábban már elmagyarázta, mi is lesz ez, íme: Már most elérhető a weboldal, amely közérthető formában mutatja be a Digitális Állampolgárság Programot és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást, amit pár nap múlva le is lehet majd tölteni. Az applikációval egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetjük majd az ügyeiket – írja a Világgazdaság.
Amint ezek a feltétek adottak, már csak le kell tölteni a DÁP alkalmazását az Apple App Store-jából vagy a Google Playből. Ez május 18-ától lehet megtenni, magához a DÁP-hoz pedig május 21, keddtől lehet csatlakozni. 2024 szeptemberétől így megvalósul a digitális személyi igazolvány, illetve jogosítvány. Az appból az okmányokat továbbítani is lehet majd bárkinek, ha ügyet kell intézni. A QR-kóddal be lehet majd jelentkezni az állami digitális felületekre is, illetve digitális aláírásra is alkalmas az app. Ez az okmány lesz Magyarország első digitális okmánya.

AKTUÁLIS:

Főoldal