Megtalálták?! Most érkezett a rendkívüli hír Suhajda Szilárdról! Az egész ország döbbenten néz:


Suhajda Szilárd Emlékezete: A Mount Everest Tragédiája. A Keresőakció Története: Tavaly május végén a legjobb nepáli hegyivezetőkből álló keresőcsapat emberfeletti munkát végzett, hogy megtalálják Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Annak ellenére, hogy órákon át kutattak a Hillary-lépcső környékén, ahol a hegymászót utoljára életben látták, a keresés sajnos eredménytelen maradt. A serpák többször fel-alá másztak az Everest 8750 méteres és 8848 méteres csúcsa között, de nem találták Szilárd nyomát. Az Utolsó Jelentések:
A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült arról, hogy egy másik expedíció serpája reggel körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A hegymászó életjeleket mutatott, de fagyási sérülések és vélhetően magashegyi betegség jelei látszottak rajta. Szilárd nem kapcsolódott a rögzített kötélhez, és a mászóúttól távolabb feküdt. Ezen információk birtokában Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs felelőse és Szilárd felesége, azonnal megkezdte a mentés szervezését. Megállapodott a nepáli ügynökséggel, hogy május 26-án reggel helikopterrel próbálják felderíteni a helyzetet. Három profi serpa indult Szilárd megmentésére, akiket a neves olasz hegymászó és helikopterpilóta, Simone Moro szállított a 2-es táborba. Május 27-én hajnalban a serpák elérték azt a helyet, ahol Szilárdot utoljára látták. A Keresés és a Feladás: A kijelölt helyen Suhajda Szilárdot nem találták, ezért szisztematikusan átkutatták a területet. Először a csúcsig másztak fel, majd visszatértek a Hillary-lépcsőhöz, amelynek környékét alaposan átvizsgálták. A serpák minden lehetséges esésvonalat átnéztek az úttól jobbra és balra, a nepáli és tibeti oldalon is, de eredménytelenül. A háttércsapattal egyeztetve végül úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án egy utolsó helikopteres repülést végeztek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.
Suhajda Szilárd Hegymászó Karrierje: Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, aki pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül tűzte ki célul a Föld legmagasabb pontjainak elérését. 2014-ben megmászta a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, majd 2022-ben a 8516 méteres Lhocét. A Mount Everesten elért 8795 méteres magassággal Szilárd a magyarok közül a legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül. A Palack Nélküli Hegymászás Kiemelkedő Teljesítménye: A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – a sikeres megmászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül. Még kevesebben vannak azok, akik serpa asszisztencia nélkül érik el a csúcsot. Suhajda Szilárd ezen hegymászók szűk csoportjához tartozott, és örökre beírta magát a magyar hegymászás történetébe. A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet. Az elmúlt napokban különösen sokat gondolkoztam azon, hogy az elmúlt egy év lassan vagy gyorsan telt el, de nem tudok egyértelműen az egyik vagy a másik mellett dönteni. Igyekeztünk rengeteg közös programot szervezni Somával, sokat sportolni, én pedig időközben lefutottam az első maratonomat. Több helyen – nyilvánosan és céges környezetben is – elkezdem előadásokat tartani Krízisben is erősödni címmel, Erdélyben pedig az expedíciózás háttérélményeiről meséltem. Jó érzés tudni, hogy előadásaimmal erőt adhatok másoknak és motiválhatom őket, illetve ezek az alkalmak számomra is segítik a gyászfeldolgozás folyamatát. De ez nem azt jelenti, hogy nekem könnyű, mert egyáltalán nem. Ám hiszem azt, hogy minden nehéz helyzet lehetőséget ad a fejlődésre, akármennyire is fájdalmas az.” – mondta Legindi Tímea, Szilárd felesége az évforduló kapcsán. Emlékezés Suhajda Szilárdra. Suhajda Szilárd halála megrázta az embereket. Az ő kitartása, bátorsága és elszántsága inspirációt nyújt mindenkinek, aki hisz a lehetetlen elérésében. Emlékét örökké őrizzük, és teljesítménye példaként szolgál a jövő generációi számára.

AKTUÁLIS:

Főoldal