Hatalmas lehetőség jön a nyugdíjasoknak, dőlni fog a pénz hozzájuk


Hatalmas lehetőség jön a nyugdíjasoknak, dőlni fog a pénz hozzájuk, hiszen a nyugdíjasok is igénybe vehetik az otthonfelújítási támogatást, amely lehetőséget biztosít a családi házak energetikai korszerűsítésére, így jelentős rezsicsökkentést érhetnek el. Több feltételnek is meg kell felelniük, hogy sikeresen pályázhassanak a nyugdíjasok. A hamarosan induló (2024. június 3-án) otthonfelújítási program keretében a nyugdíjasok is finanszírozhatják családi házuk energetikai korszerűsítését, akár 6 millió forint összegű támogatással, amely részben vissza nem térítendő, részben pedig kamatmentes kölcsön formájában érhető el.
Itt vannak a legfontosabb feltételek: Az egyik legfontosabb részlet, hogy a hitel lejáratakor az igénylő nem töltheti be a 75. életévét, ami 10 éves futamidő esetén azt jelenti, hogy a konstrukció legfeljebb 64 éves korig igényelhető. A rövidebb futamidő választása magasabb havi törlesztőrészleteket eredményez, ami kihívást jelenthet a nyugdíjból élők számára. Hatalmas lehetőség nyugdíjasoknak! Például 3 millió forint kamatmentes hitel esetén így alakul az otthonfelújítási támogatás:10 éves futamidőre 25 ezer forint a havi törlesztő, 8 évre 31 ezer forintot, 5 évre pedig 50 ezer forintot kell havonta kigazdálkodni. Van alternatív megoldás is: Alternatív megoldás lehet, ha a hitelbe fiatalabb adóstársat vonnak be, aki rendelkezik a hitelhez szükséges jövedelemmel. Azonban, ha az adóstársnak már van hitele, akkor a meglévő és az új kölcsön törlesztőit is el kell bírnia a jövedelmének.
Emellett figyelembe kell venni, hogy az adóstársként való részvétel későbbi lakáshitel vagy babaváró hitel felvételénél is befolyásolhatja a hitelképességet. A nyugdíj is elfogadott, mint jövedelem: Az otthonfelújítási hitel igényléséhez szükséges jövedelem öregségi nyugdíj formájában is elfogadott. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabály szerint 600 ezer forint nettó jövedelem alatt a nyugdíj legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. A hitelképességhez szükséges minimális jövedelem várhatóan az aktuális nettó minimálbér összege lesz, ami jelenleg 177 400 forint. Mivel a magyar átlagnyugdíj 231 ezer forint, a mediánnyugdíj pedig 205 ezer forint, a legtöbb idős számára elérhető lesz a támogatott hitelkonstrukció. 7 millió forintot kaphatnak a nyugdíjasok is! A támogatás keretében legfeljebb 7 millió forint értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, amelyhez az igénylőnek legalább 14,3 százalékot, azaz 1 millió forintot saját forrásból kell biztosítania. Ez az önerő akár hitelből is finanszírozható.forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal