Hatalmas hír jött a nyugdíjasoknak, van aki milliókhoz juthat


A héten számos jó hír érkezett a nyugdíjasok számára, amelyek jelentősen befolyásolhatják életüket és anyagi helyzetüket. Az egyik ilyen pozitív fejlemény, hogy a nyugdíjak kifizetése májusban néhány nappal korábban történik, lehetővé téve a nyugdíjasoknak, hogy hamarabb hozzájussanak járadékukhoz.
A Magyar Államkincstár május 10-én, pénteken utalja a nyugdíjakat, így akik bankszámlára kérték a nyugdíjutalást, már ezen a napon hozzájuthatnak pénzükhöz. Ha az ellátást postai úton kapják, az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban rögzített kifizetési napon viszi ki a postás a nyugdíjat. Emellett nagy örömre szolgálhat az idősek számára az otthonuk korszerűsítésére nyújtott lehetőség. A 2024. június 3-án induló otthonfelújítási program keretében családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható lesz. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön formájában áll rendelkezésre. Azonban az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez számos feltételnek meg kell felelni, amelyekre érdemes előre felkészülni.
Például az igénylő nem lehet idősebb, mint 75 éves a hitel lejáratakor, ami 10 éves futamidőnél azt jelenti, hogy legfeljebb 64 évesen igényelhető a konstrukció. A dolgozó nyugdíjasok száma Magyarországon jelentősen megnőtt az elmúlt években. A KSH szerint tavaly már csaknem 115 ezren dolgoztak a 65–74 éves korosztályból, ami több mint négyszeresére emelkedett az 2010-es adatokhoz képest. Ez a trend pozitív hatással van a gazdaságra és a nyugdíjasok jövedelmi helyzetére is. Bár a hazai nyugdíjak az EU-s átlagtól eltérően alakulnak, a nemzetközi trend azt mutatja, hogy az idősek visszatérnek a munka világába, ami megváltoztathatja a nyugdíjrendszer működését és a nyugdíjasok életét is. Ennek következtében már világszerte egyeztetnek a nyugdíjkorhatár emeléséről, amely további változásokat hozhat a jövőben.

AKTUÁLIS:

Főoldal