FRISS!!! ERRE SENKI NEM VOLT FELKÉSZÜLVE! MA ESTE MONDTA BE A HÍRADÓ KULKA JÁNOSRÓL


Most jött a rendkívüli hír a szeretett Művészünkről! Kulka János kapta a Nemzet Színésze címet! A magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakja, Kulka János lett a legújabb tagja a Nemzet Színészei közösségének. A díjazottak grémiuma őt választotta Tordy Géza, aki 2024. március 30-án hunyt el, utódjának. Kulka János neve összeforrt a magyar színházi élettel.
Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Pécsi Nemzeti Színházban kezdte pályafutását, majd számos neves színházban megfordult, köztük a kaposvári Csiky Gergely Színházban és a Radnóti Miklós Színházban. A Nemzeti Színházban is töltött évek alatt számos emlékezetes előadásban vett részt. A Nemzet Színésze cím egyidejűleg legfeljebb tizenkét személy birtokában lehet, és csak azok kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket, és legalább 40 éve állnak a színpadon, vagy több mint 20 évadot töltöttek a Nemzeti Színházban.
A cím odaítéléséről a jelenlegi cím birtokosai döntenek. Az Indexnek adott rövid nyilatkozatában Kulka János megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, de egyelőre nem kívánt bővebben nyilatkozni. Ez az év sajnos több veszteséggel is járt a magyar színházi életben. Elhunyt Máthé Erzsi, Balázsovits Lajos és Csomós Mari, akik helyére szintén új tagokat választottak: Udvaros Dorottyát, Pogány Juditot és Benedek Miklóst. A grémium legutóbbi kiegészítéseként Csikos Sándor csatlakozott a Nemzet Színészeihez. Kulka János pályafutása során több mint négy évtizeden át hagyott mély nyomot a magyar kultúrában, számtalan emlékezetes alakításán keresztül. A Nemzet Színésze cím odaítélése méltó elismerése eddigi munkásságának.

AKTUÁLIS:

Főoldal