Családja ma reggel jelentette be a rossz hírt. Most érkezett a Drámai hír Robert Fico szlovák miniszterelnökről.


Az orvosok szerint stabil, de súlyos állapotban van Robert Fico szlovák miniszterelnök a lövöldözés után A szlovák miniszterelnök az életéért küzd a lövöldözés után. Stabil, de súlyos állapotban van Robert Fico szlovák miniszterelnök, miután szerdán többször meglőtték – közölték orvosok. Robert Kalinak miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy Fico sérülései "bonyolultak". Korábban az 59 éves Fico az életéért küzdött, miután súlyosan megsérült a Handlova kisvárosban történt támadásban.
A lövöldözés helyszínén őrizetbe vettek egy gyanúsítottat. "Az éjszaka folyamán az orvosoknak sikerült stabilizálniuk a beteg állapotát" - mondta Kalinak úr, aki egyben védelmi miniszter is, hozzátéve: "Sajnos az állapot továbbra is nagyon súlyos, mivel a sérülések bonyolultak." Korábban egy másik miniszterelnök-helyettes, Tomas Taraba azt mondta a BBC-nek, hogy Fico úr műtétje "jól sikerült", és "azt hiszem, a végén túl fogja élni". Matus Sutaj Estoka belügyminiszter politikai indíttatású merényletnek minősítette. Fico úr megosztó figura itthon – és ellentmondásos az EU-ban – az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek és az Oroszország elleni szankciók megszüntetésére irányuló felszólításai miatt. A lövöldözést azonban messziről elítélték, és a demokrácia elleni támadásként írták le.
A fegyveres közelről lőtt. A fegyveres a Fico-szurkolók kis tömegében volt, akik egy handlovai kulturális központ előtt gyűltek össze, ahol a miniszterelnök éppen megbeszélést tartott. A lövöldözés teljesen meglepte Fico úr biztonsági tisztjeit. A felvételen látható, hogy a miniszterelnököt, miután lelőtték, több rendőr vitte, becsomagolták egy autóba, és elszállították a helyszínről. A fegyveres öt lövést adott le közelről, és Mr. Ficót a gyomron és a karján találták el. Kalinak úr szerint a lövöldözést követően kórházba szállították, és több órát töltött a sebészeten, "az életéért küzdve". Később, szerdán Taraba úr azt mondta a BBC Newshour című műsorának, hogy Fico "jelen pillanatban nincs életveszélyes helyzetben". Hozzátette, a miniszterelnököt "nagyon közelről" lőtték meg, és "az egyik golyó a gyomron keresztül ment, a másik pedig az ízületet találta el". A rendőrség egyelőre nem azonosította a feltételezett gyanúsítottat. Meg nem erősített helyi sajtóértesülések szerint 71 éves író és politikai aktivista volt.

AKTUÁLIS:

Főoldal