Sokkoló tragédia történt! Egyre több az áldozat! Most közölte a Katasztrófavédelem: Már 19 ember meghalt! - Óriási katasztrófa érte ezt a várost


Két nappal az özönvízszerű esőzés előtt végeztek felhőmagvasítást, de a szakértők szerint ezen eljárás és a heves esőzés közötti kapcsolat nem ennyire direkt. Az elmúlt napokban Dubajt példátlan özönvízszerű esőzések sújtották – egyetlen nap alatt lehullott az éves csapadékmennyiség. A szélsőséges időjárás széleskörű problémákat okozott: az iskolákat bezárták, a munkahelyek pedig visszatértek a távoli munkavégzéshez, mivel az árvíz elöntötte az utakat, sőt megzavarta a metró- és repülőtéri szolgáltatásokat is – ez utóbbiak esetében a nemzetközi utazások kapcsán is akadtak fennakadások.
A mesterséges felhőmagvasítás okozta a brutális özönvizet Dubajban? Természetes, hogy az emberek kíváncsiak arra, mi okozta a rendkívüli esőzéseket Dubajban, különösen annak fényében, hogy az ilyen jellegű időjárási jelenségek szokatlanok ebben a régióban. Az elmúlt napokban a városban példátlanul heves esőzések sújtották a várost, melyek következtében az éves csapadékmennyiség egy nap alatt hullott le. Az ilyen szélsőséges időjárási események súlyos következményekkel jártak, az utakat elárasztotta az árvíz, az iskolákat bezárták, és a városi közlekedés szinte teljesen leállt. A váratlan események mögött többen a felhőmagvasítás gyakorlatát látják, mely egy mesterséges esőképzési technika. Dubajban már régóta alkalmazzák ezt a módszert, mely során vegyi anyagokat juttatnak a felhőkbe, hogy elősegítsék az esőképződést.
Bár ez a módszer általában csak körülbelül 25%-kal növeli a csapadék mennyiségét, sokan összekapcsolják a felhőmagvasítást az ilyen jellegű heves esőzésekkel. Azonban fontos megérteni, hogy a felhőmagvasításnak nem feltétlenül van közvetlen kapcsolata a kialakult időjárási helyzettel. A szakértők szerint ez az eljárás évek óta alkalmazott gyakorlat Dubajban, és évente több száz alkalommal végeznek ilyen műveleteket anélkül, hogy ilyen jellegű problémák adódnának. Emellett fontos megjegyezni, hogy az árvíz napján nem végeztek felhőmagvasítást a helyi meteorológiai központ tájékoztatása szerint. A város kihívásai azonban nem csupán a szélsőséges időjárási eseményekkel vannak összefüggésben. Dubaj modern városképe ugyanis nem rendelkezik megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszerrel, ami jelentős problémákat okozhat ilyen extrém időjárási helyzetekkor. A városnak ezért sürgősen fel kell készülnie az éghajlatváltozás okozta kihívásokra, és megfelelő infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtania a jövőben.

AKTUÁLIS:

Főoldal