Nem várt fordulat! Június 1.-től bevezetik Magyarországon, MINDENKIT ÉRINT!!!


Az otthonok energetikai korszerűsítésének támogatása új lendületet kap Magyarországon a bejelentett otthonfelújítási program keretében. A kormány bejelentette, hogy hatmillió forintra lehet majd pályázni az energetikai beruházásokhoz, amelyeknek részeként a beruházók egymillió forintot kell a saját zsebükből fizessenek, míg a hatmillió forintot az állam adja, részben kedvezményes hitel, részben pedig vissza nem térítendő támogatás formájában.
Mire fordítható a támogatás? A támogatást többek között fűtéskorszerűsítésre, gázkazán-cserére, nyílászárók cseréjére és kéménybélelésre lehet majd igényelni. Fontos feltétel, hogy a beruházással legalább 30 százalékos energiamegtérülést kell elérni, ami előzetesen és a beruházás után elkészített energetikai tanúsítvánnyal lesz igazolható. Finanszírozási lehetőségek és feltételek: A hatmilliós összeg mekkora része lehet vissza nem térítendő támogatás és mekkora része a kedvezményes hitel, az az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ majd. Az összesen 108 milliárd forintos programot uniós forrásból, a RePower program keretében vezetik be. Az önerő 1 millió forint lehet, míg a maradékot kedvezményes hitel formájában nyújtja az állam. A hitel tőketartozását a támogatás fogja csökkenteni.
Visszafizetési feltételek és pályázati időszak: A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlet 25-36 ezer forint között várható. A kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni a kedvezményes hitelt és vissza nem térítendő támogatást. A tervek szerint a programra június elejétől lehet majd pályázni, azonban a pontos részleteket előzetes társadalmi egyeztetésnek vetik majd alá. A kormány célja és várakozásai: A kormány a programmal legalább 127 milliárd forintnyi beruházást szeretne elindítani, ezzel támogatva a hazai építőipar fellendülését és az otthonok energetikai hatékonyságának javulását. Az egyszerűsített környezetvédelmi minősítés is támogatni fogja a projektet. A várakozások szerint közel 20 ezer családi ház felújítása indulhat meg a program hatására.

AKTUÁLIS:

Főoldal