Most örülhetnek igazán a nyugdíjasok, fantasztikus hír érkezett!


Fantasztikus hír érkezett: A KSH adatai szerint az átlagnyugdíj és a mediánnyugdíj egyaránt 6,1%-kal növekedett decemberhez képest az idei év első negyedévében. Ennek elsődleges magyarázata az idén januárban, korábban kapott 6%-os nyugdíjemelés. Nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásokban Magyarországon összesen 2,42 millió fő részesült januárban, melyből 2,0 millió fő kapott öregségi nyugdíjat.
A 2024 év eleje adatokból a következők látszanak: A Központi Statisztikai Hivatal havonta frissülő táblázata szerint idén év elején 230 940 forintra rúgott a nyugdíjak átlagos összege. A mediánnyugdíj, azaz a középen álló nyugdíjas havi ellátása ennél egy kicsivel kevesebb, 204 510 forint volt. Ezek az értékek a kb. 6,1%-kal haladják meg a decemberi adatokat, aminek elsődleges magyarázata az idén januárban kapott 6%-os nyugdíjemelés. A nagy kérdés: Sikerült megőrizni a nyugdíjak reálértékét? A kormány egyik feladata az volt , hogy az év eleji nyugdíjemelés és az esetleges évközi nyugdíjkorrekció eszközével biztosítsa a nyugdíjak értékének megőrzését.
A 2023-ban érkező év eleji 15%-os nyugdíjemelés és a novemberi 3,1%-os nyugdíjkorrekció együttesen azt eredményezte, hogy az emelésre jogosultak juttatása 18,57%-kal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Mekkora volt az infláció? A KSH által számított éves átlagos nyugdíjas infláció tavaly 18,3% volt, tehát a kormány teljesítette a törvényi feladatát, és a nyugdíjak az inflációt meghaladó ütemben növekedtek. Az idei évre pedig a legtöbb elemző 6%-nál alacsonyabb inflációt vár, így jó eséllyel idén is sikerülhet megtartani a nyugdíjak értékét, ami nagyon jó hír a nyugdíjasok számára!

AKTUÁLIS:

Főoldal