Bejelentették! 13 millió forint megtakarítása van egy átlag magyar háztartásnak! - Részletek:


Minden korábbinál nagyobbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai, derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikáiból. Csúcsot döntöttek a lakossági megtakarítások, és az egy magyar háztartásra jutó pénzügyi megtakarítás idén megközelítette a 13 millió forintot – közölte a Bankmonitor, a Magyar Nemzeti Bank a háztartások pénzügyi megtakarításairól és kötelezettségeiről szóló legfrissebb statisztikáira hivatkozva.
Tíz évvel ezelőtt ez a szám kicsit ötmillió forint felet volt. A magyar lakosság kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében minden korábbinál magasabbra, 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett. A legnépszerűbb befektetéseknek a bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz bizonyultak: ezek együttesen a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát tették ki. A Bankmonitor megjegyezte:
Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek. Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83%-a a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul, a háztartások legszegényebb 30 százaléka pedig mindössze a megtakarítások 5%-a felett rendelkezik, míg a középső réteg a megtakarítások 13%-át tartja kézben – írta a Bankmonitor, a 2022-es háztartási vagyonfelmérésre hivatkozva.

AKTUÁLIS:

Főoldal