1 millió Forintos bírság is lehet! Csak így lehet füvet nyírni Magyarországon!


A kertes házak tulajdonosai jól ismerik a rendszeres fűnyírás kihívásait, amely hetente akár kétszer is szükségessé válhat, függően a fű növekedési ütemétől. A hétköznapok többségében munkával telnek, gyakran csak estére érnek haza az emberek, kimerülten, amikor már csak a családi teendők maradnak, mint vacsora, zuhanyozás és a gyerekek lefektetése. Így a kerti munkákra gyakran csak a hétvége marad.
Ebben a helyzetben további bonyodalmat okoz egy rendelet, mely szerint a kertes házban élők számára tilos bizonyos napokon hangoskodni, például füvet nyírni. Egy fővárosi jegyző szerint az ingatlanok tulajdonosaira számos feladat hárul, amelyeket nem csak a jogszabályok, hanem a közösségi érdekek miatt is el kell végezniük. Ide tartozik a gyep, a járdaszakaszok, és az ingatlanhoz tartozó közterületek rendben tartása is. Aki ezeket a feladatokat nem látja el, jogilag felelősségre vonható, és közigazgatási bírsággal is sújtható. Az ingatlanok környékén zajló munkálatokat szabályozó 2008-as rendelet szerint bizonyos időszakokban megengedett a zajkibocsátás, de esti 22 óra után és reggeli 6 óra előtt a zajszintet jelentősen csökkenteni kell.
A FEOL.hu szerint hétköznapokon csak reggel 7 és este 20 óra között, míg hétvégén és munkaszüneti napokon még szigorúbb korlátok érvényesek: szombaton csak délelőtt 9 és 12, valamint délután 15 és 18 óra között engedélyezett a minimális zajkibocsátás. Vasárnap és munkaszüneti napokon pedig teljesen tilos zajt kelteni. Azonban az önkormányzatok saját rendeletben módosíthatják ezeket a szabályokat. Ám ha valaki megsérti a szabályokat, nem csak szembe kerül a közösségi együttélés alapvető szabályaival, hanem jogkövetkezményekre is számíthat. Egy önkormányzati rendelet alapján ugyanis aki nem megfelelő időpontban nyírja a füvet, vagyis zajong, az helyszíni bírságot kaphat a nyakába, nem is keveset. Magánszemély 50 – 200 ezer forint közötti összegre, jogi személy, vagyis egy cég pedig akár 1 millió forintos bírságra számíthat.

AKTUÁLIS:

Főoldal