ITT a feketeleves! Őrjöngenek a vásárlók! Brutálisat drágul a magyarok egyik kedvenc élelmiszere - Erről jobb, ha tudsz


A közelgő húsvéti ünnep kapcsán egyre több figyelem irányul a hagyományos húsvéti ételek árainak alakulására. A sonka, mint az ünnep elengedhetetlen része, kiemelt figyelmet kap a fogyasztók és a szakértők körében egyaránt. Az elmúlt években tapasztalható áremelkedési trendek alapján pedig aggályok merülnek fel afelől, hogy idén mennyivel drágább lesz ez a kedvelt húskészítmény. Drágulás a piackutatók szerint:
A Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás, szerint a piaci logika alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús árában. Ennek fő oka, hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett, ami általában befolyásolja a hazai fogyasztói árakat is. Éder Tamás szerint a sertéscomb ára 2020 óta jelentős mértékben, akár 30%-kal is emelkedett. A sertéshús áremelkedése mögött több tényező is áll, köztük a sertéságazat súlyos problémái és az általános élelmiszer-infláció is. A sertéságazat 2023-as nehéz éve után, amelyben a felvásárlási árak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése pedig további kihívások elé állítja az iparágat. Hogyan hat ez a fogyasztókra? Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsvéti sonka ára várhatóan emelkedni fog az idei szezonban.
A sertéscomb drágulásával és a feldolgozók költségeinek növekedésével számolva ez nem meglepő. Ugyanakkor az áremelkedés nem feltétlenül egyenletes lesz minden termék kategóriában. A hagyományos, hosszú érlelésű sonkák esetében nagyobb mértékű áremelkedés várható, mivel ezek a termékek hosszabb feldolgozási időt és magasabb minőségi követelményeket igényelnek. Azonban a gyorsérlelésű, gyorspácolt sonkák ára akár stabil is maradhat vagy enyhén csökkenhet a sertésárak esése miatt. Mit várhatunk a jövőben? Az árak alakulását több tényező befolyásolja, beleértve a sertéságazat helyzetét, a fogyasztói vásárlóerőt és az általános élelmiszer-inflációt. Bár a sertésárak csökkenése némi megkönnyebbülést jelenthet a húsiparnak, a fogyasztói vásárlóerő felébredése és a vásárlási szokások változása nélkül érdemi javulásra nem lehet számítani. Összességében tehát a húsvéti sonka árának emelkedése várható, bár az áremelkedés mértéke és az egyes termékkategóriák közötti különbségek változatosak lehetnek. A fogyasztóknak érdemes figyelemmel kísérniük az árváltozásokat, és szükség esetén alternatív megoldásokat keresniük az ünnepi étkezésekhez.

AKTUÁLIS:

Főoldal