Itt a feketeleves! Ettől félt minden meteorológus és most megtörténik! Az OMSZ figyelmeztet mindenkit. Olyan jön jövő héten, amibe nem lesz köszönet:


Jövő héten visszatérhetnek az éjszakai fagyok. A meteorológiai tavasz első napjaiban még mindig enyhe marad az idő, de több lesz a csapadék, a hét közepére pedig megérkezik a markáns lehűlés, amely komoly károkat okozhat a gyümölcsfákban. Keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő, de pénteken és szombaton sokfelé várható kisebb eső.
A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 14 és 19 fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején várhatóan egy anticiklon alakul ki Skandinávia fölött, mely északkeletire fordítja fölöttünk az áramlás irányát. Ez szerdától markáns lehűlést hoz, kisebb csapadék is várható, akár már hó is hullhat, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok. Az elmúlt napokban, hetekben sorra dőltek meg hazánkban a melegrekordok, a növények pedig a tavaszt érezve fejlődésnek indultak – írja a met.hu.
Az előző években több olyan márciusunk is volt, amikor időjárásunkat döntően száraz, hideg északkeleti áramlás határozta meg komoly fagykárokat okozva. A jövő hét közepén pedig ismét kialakul térségünkben ez az áramlási irány, ami előre láthatólag hoz is majd erős lehűlést és fagyokat. Az enyhe idő miatt azonban gyümölcsfák nedvkeringése megindult, a korai csonthéjasok az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. Megpattant a rügy a körtéken és birsen is. Nagyobb fagy súlyos károkat okozhat a gyümölcsfákban.

AKTUÁLIS:

Főoldal