Ilyen szépen énekelte ma el Tóth Gabi a Nemzeti dalt! EZT mindenkinek látnia kell - ITT a videó!


“A Nemzeti dal Petőfi Sándor legismertebb költeménye, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc máig ható üzenete és a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása. Petőfi a verset 1848. március 13-án, két nappal a forradalom kitörése előtt írta.
A vers kezdősora a hagyomány szerint Szikra Ferenc hatására megváltozott: amikor Szikra meglátta az eredeti kezdősort (Rajta magyar, hí a haza!) azt a megjegyzést tette Petőfinek, hogy: Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!”. Petőfi megfogadta a tanácsot és átírta a sort. A mű tematikailag alapvető ellentéteken épül. A költő a dicső, fényes múltat, a szabadságot (ősapáink, Kik szabadon éltek-haltak, / Szolgaföldben nem nyughatnak) állítja szembe az akkori jelen szégyenteljes rabságával (Rabok voltunk mostanáig, / Kárhozottak). Majd ezt követően utal a jövőre, a feladatra, amely nem más, mint e rablánc lerázása” – olvashatjuk a Wikipedián. A verset egyébként pont a 2024-ben Kossuth-díjat kapott Tolcsvay László zenésítette meg.
Petőfi szövegét Tóth Gabi is előadta Tolcsvay zenéjével, ráadásul nem egyedül tette. Kökény Attila és Dolhai Attila voltak a partnerei, mindhárman nagyon kitettek magukért. Itt te is megnézheted a produkciót: Kattints a képre! ÍME:

AKTUÁLIS:

Főoldal