Hatalmas fordulat a boltok kasszáinál – Ennek most tényleg minden nyugdíjas örülhet


2024 februárjában a fogyasztói árak emelkedése tovább lassult Magyarországon, miközben a januári nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj megérkezése jóvoltából a nyugdíjasok kétszer akkora összegből gazdálkodhattak. Ez a kedvező alakulás lehetővé tette, hogy a múlt hónapban talán az év leggondtalanabb hónapja legyen a nyugdíjasok számára.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint februárban a fogyasztóiár-index 3,7 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek árindexe pedig még ennél is alacsonyabb, mindössze 2,2 százalék volt a csökkenés. A nyugdíjas fogyasztóiár-index is kedvezően alakult, januári 3,9 százalékról 3,6 százalékra mérséklődött. A lakosság egyéb rétegeinek esetében még ennél is alacsonyabb áremelkedés figyelhető meg, kivéve a magas jövedelmű háztartásokat, ahol a változás mértéke meghaladta az átlagot. Az áremelkedés lassulása és a dupla nyugdíj bevezetése lehetővé tette, hogy az átlagos nyugdíjasok többet tudjanak vásárolni az általunk kiválasztott tíz alapvető élelmiszerből.
Például a zsemle átlagára minimálisan emelkedett, de a dupla nyugdíjnak köszönhetően az átlagos nyugdíjas kétszer annyi zsemlét vásárolhatott februárban, mint januárban. Hasonlóan alakultak az árak és a vásárlóerő a tojás, a tej, a párizsi, a burgonya, az alma, a liszt, a cukor, a sertéscomb és a bontott csirke esetében is. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a februári dupla nyugdíj nagyban befolyásolta az eredményeket. A későbbiekben még meg kell figyelni, hogyan alakulnak az árak és a nyugdíjak, és milyen hatással lesz ez a nyugdíjasok vásárlóerejére. Összességében azonban elmondható, hogy az év eddigi részében a nyugdíjasok jobban tudnak megélni, és több élelmiszert tudnak vásárolni az átlagos nyugdíjukból, mint korábban.

AKTUÁLIS:

Főoldal