EZ már sajnos hivatalos! Szomorú hír jött a nyugdíjasoknak


Szomorú hír jött a nyugdíjasoknak: Az elmúlt két évtizedben a magyar nyugdíjasok életszínvonala elmaradt az európai átlagtól, noha a nyugdíjak nominális értéke emelkedett – derült ki a Gazdaságkutató Zrt. friss kutatásából, melyről a Telex számolt be. Bár 2023-ra az átlagnyugdíj elérte a 208 ezer forintot Magyarországon, ez euróba váltva csak a 24. helyre volt elég az Európai Unió 27 tagállama között.
A Gazdaságkutató Zrt. felmérése rámutatott arra, hogy az elmúlt két évtizedben a nyugdíjasok száma csökkent Magyarországon, miközben az öregségi nyugdíjasoké 21,5 százalékkal nőtt. Ennek hátterében a nyugdíjkorhatár emelése és más szociális ellátási formák változása áll. A GDP arányában azonban csökkent az állami kiadások összege a nyugdíjakra, ami hatással volt az egy főre jutó nyugdíjösszegre. Magyarországon az átlagnyugdíj 2004-ben még 61 ezer forint volt, 2023-ra pedig 208 ezer forintra nőtt, ami inflációval korrigálva is jelentős növekedést jelent.
Azonban a Gazdaságkutató Zrt. szerint ez az évi 1,8 százalékos növekedés csak az új nyugdíjasok bekerüléséből és a régiek elhalálozásából ered. Emellett új formák, mint például a nyugdíjprémium vagy a 13. havi nyugdíj bevezetése is befolyásolta a nyugdíjak alakulását. Összességében tehát bár a nyugdíjak nominális értéke nőtt az elmúlt években Magyarországon, az európai összehasonlításban az egy főre jutó nyugdíjösszeg továbbra is alacsony maradt, ami komoly kihívást jelent a hazai nyugdíjasok számára.

AKTUÁLIS:

Főoldal