2 készülék az otthonodban, amin keresztül téged is lehallgatnak - erről jobb ha tudsz


Az elmúlt évek során gyakran merült fel a kérdés, hogy okostelefonjaink és okostévéink mikrofonjai képesek-e lehallgatni beszélgetéseinket, és a felhasználók szokásaiknak megfelelő hirdetéseket kapnak-e. A CMG Local Solutions marketingcég most először nyíltan beismerte, hogy aktívan hallgatja le a felhasználók beszélgetéseit, és az így gyűjtött adatokat használja fel ügyfelei reklámkampányainak optimalizálására. Ebben a kérdésben a Google, az Amazon, a Microsoft és a Meta (korábban Facebook) is együttműködik a cég.
A 404media weboldal cikke rámutat arra, hogy a CMG Local Solutions 2023 novemberétől kínálja az “Active Listening” szolgáltatást az online hirdetésekre vágyóknak. A cég egyértelműen kijelenti, hogy felhasználja az okostelefonok és okostévék mikrofonjaival rögzített beszélgetéseket annak érdekében, hogy megértse a felhasználók kereskedelmi preferenciáit. Az általuk kifejlesztett technológia mesterséges intelligenciát alkalmaz az értelmezéshez, és csak akkor aktiválja a mikrofont, amikor kereskedelmi szempontból releváns témában zajlik a beszélgetés. A cég hangsúlyozza, hogy az adatgyűjtéshez a felhasználó beleegyezését kéri minden alkalmazás telepítésekor, amikor hozzáférést ad a mikrofonhoz, a kamerához és más eszközfunkciókhoz. Ezzel a magyarázattal próbálják alátámasztani, hogy az adatgyűjtés teljes mértékben legális és a felhasználók beleegyezésén alapul. A CMG Local Solutions azt állítja, hogy az így gyűjtött adatokat a reklámkampányok hatékonyságának növelésére használják fel, és szolgáltatásaikkal a Google, a Microsoft, a Meta és az Amazon hitelesített partnerei.
A cég képes a reklámkampányokat akár 16 kilométeres körzetben korlátozni, figyelembe véve csak az érdeklődési körnek megfelelő területeket. Ez a leleplezés azonban felveti az adatvédelmi és magánélet védelmével kapcsolatos aggodalmakat. A CMG Local Solutions állítása szerint az adatok anonimizált formában kerülnek értékesítésre, de az ügyfelek körében még mindig felmerülhetnek kérdések az adatvédelem és a felhasználói beleegyezés tisztasága kapcsán. A nagy tech cégek, mint az Amazon, a Google, a Microsoft és a Meta, még nem reagáltak a cikkre, így még nem világos, hogy milyen mértékben vettek részt vagy támogatták a CMG Local Solutions aktív lehallgatási gyakorlatát. Az ügy kapcsán várható további fejlemények az adatvédelmi vitákat ismét előtérbe helyezhetik, és arra késztethetik a tech ipart, hogy szigorúbb iránymutatásokat alkalmazzon az ilyen típusú adatgyűjtés és felhasználás esetében.

AKTUÁLIS:

Főoldal