Megkeresett egy behajtó, hogy tartozom 37 000 forinttal, ami mostmár kamatokkal 426 000 forint! Elévült követeléseket próbálnak meg behajtani! Gátlástalanok! Ne fizessetek! Elmondom mit kell tenni ilyenkor!


Megkeresett egy behajtó, hogy tartozom 37 000 forinttal, ami mostmár kamatokkal 426 000 forint! Elévült követeléseket próbálnak meg behajtani! Gátlástalanok! Ne fizessetek! Ezt kell tenni ilyenkor! Nemrégiben egy váratlan telefonhívás érkezett hozzám. Egy behajtó tájékoztatott, hogy állítólag tartozom 37 000 forinttal egy 2010-es ügyletből, amely összeg most kamatokkal együtt elérte a 426 000 forintot. Ez a hír elsőre sokkoló volt, de mielőtt pánikba estem volna, elkezdtem utánajárni, hogy mit tehetek ilyen helyzetben, kiderült: ELÉVÜLT! Viszont nagy bajba kerülhet aki fizetni kezd mert azzal elismeri a tartozást. Mi az az elévülés? Az elévülés jogi fogalom, amely meghatározott idő elteltével megakadályozza, hogy bizonyos követeléseket bírósági úton érvényesítsenek.
Magyarországon a legtöbb tartozás elévülési ideje 5 év, de vannak kivételek. Az elévülési idő az esedékességet követő naptól számít, és ha ez idő alatt a hitelező nem kezdeményez jogi lépéseket a tartozás behajtása érdekében, akkor a követelés nem érvényesíthető – legalábbis elméletben. Mit kell tenni, ha elévült követeléssel keres meg egy behajtó?Ne ismerje el a tartozást: Az első és legfontosabb lépés, hogy semmilyen formában ne ismerje el a tartozást, mivel ez újraindíthatja az elévülési időt. Kérje a tartozás részleteit: Kérje meg a behajtót, hogy írásban adjon részleteket a tartozásról, beleértve az eredeti szerződést, a tartozás összetételét, és minden kapcsolódó dokumentumot. Ellenőrizze az elévülést: Számolja ki, hogy az állítólagos tartozás mikor esedékes.
Ha több mint 5 év telt el az esedékesség óta, jó esély van arra, hogy a tartozás elévült. Forduljon jogi segítséghez: Ha bizonytalan a helyzet jogi vonatkozásaiban, kérjen tanácsot ügyvédtől. Egy jogi szakértő segíthet megállapítani a követelés elévülését és tanácsot adhat a további lépésekkel kapcsolatban. Tájékoztassa a behajtót az elévülésről: Ha meggyőződött róla, hogy a követelés elévült, tájékoztassa erről írásban a behajtót. Mellékelje azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az elévülés tényét. Ha szükséges, forduljon a fogyasztóvédelemhez vagy a pénzügyi felügyelethez: Ha a behajtó továbbra is nyomást gyakorol Önre az elévült tartozás kapcsán, érdemes kapcsolatba lépni a fogyasztóvédelmi hatóságokkal vagy a pénzügyi felügyelettel. Hol kaphat további segítséget?Ügyvédi irodák: Számos ügyvéd specializálódott a tartozáskezelés és a fogyasztóvédelem területén. Fogyasztóvédelmi szervezetek: Ezek a szervezetek tanácsot adhatnak a jogai megértésében és abban, hogyan védekezhet az alaptalan követelésekkel szemben. Pénzügyi felügyeleti hatóságok: Ezek az intézmények segítséget nyújthatnak, ha a behajtó tevékenysége a pénzügyi piacok szabályainak megsértését jelenti. Személyes tapasztalat: Személyes tapasztalataim alapján azt tanácsolom, hogy mindig lépjen fel proaktívan, ha elévült követeléssel kapcsolatban keressék. Az én esetemben a behajtó, miután megkapták az elévüléssel kapcsolatos érveimet és a jogi keretekre hivatkoztam, végül elálltak a követelés behajtásától. Fontos, hogy tájékozott legyen a jogairól, és ne hagyja, hogy megalapozatlan követelésekkel zaklassák. Záró gondolatok: A behajtók által történő megkeresés, különösen, ha az állítólagos tartozás évekkel ezelőtt keletkezett, ijesztő és zavarba ejtő lehet. Azonban fontos emlékezni, hogy vannak jogi eszközeink és eljárások, amelyek védelmet nyújtanak az ilyen helyzetekben. Az elévülési szabályok értelmében nem kötelezők az alaptalan követelések kifizetése. A legfontosabb, hogy tájékozott legyen, ne essen pánikba, és szükség esetén kérjen szakértői segítséget. Az ilyen típusú helyzetek megfelelő kezelésével elkerülhetők a felesleges kiadások és a jogtalan behajtási kísérletek elleni hatékony védekezés biztosítható. Adjátok tovább, tudjanak erről minél többen! Nagy segítség lehet!

AKTUÁLIS:

Főoldal