Most jött a hír! Ma reggel meghalt Győrfi P..


Elhunyt Győrfi Pál. Csíkszépvíz falujában élt egy férfi, nevéhez fűződött az egész település utcáinak tisztán tartása. Györfi Pál, az idős, morcos és arogáns utcaseprő nem volt közvetlen ember, szeretett magányában élni és csak kevesekkel találkozni. Egyetlen barátja, akivel szoros kapcsolatot ápolt, Juci volt, egy kicsi és huncut kiskakas.
Az idős férfi élete az utcák seprésére szűkült, nap nap után ott találhatta őt az emberek – rideg tekintettel, összeráncolt homlokkal, igyekezve tökéletesen tisztára seperni a köztereket. Bár nem igen volt kedves és barátságos az emberekkel, az utcaseprést mégis imádta. Az utcák tisztasága számára egyfajta életmissziót jelentett, amelyben mindig tökéletességre törekedett. Györfi Pál úgy gondolta, hogy az utcaseprő feladata nem csak az, hogy a szemetet és a porcicákat eltávolítsa az utcáról, hanem az is, hogy a rend és tisztaság érzését átadja az embereknek. Az alábbi idézetek érzékeltetik Pál viszonyulását az utcaseprő munkájához: „Az utcaseprés nem csak a por eltakarítása, hanem annak a megtestesítése, hogy szívvel lélegezzünk a falucskák-ban.” „Az utcák tisztasága nem csak az én kötelességem, hanem mindenkié, aki ezen a földön jár!” „Az utcaseprő feladata nem csak a látványos szemetet takarítani, hanem a megtisztult lélek érzését is átadni mindenkinek.”
Bár az emberek nem mindig értették meg Györfi Pált és morcosnak tartották, ő a juhok között találta meg igazi békéjét. Szabad idejében gyakran kilátogatott a közeli legelőre, ahol hosszú órákon át bámulta a bukdácsoló juhokat. Ebben az idillikus pillanatban ő is megpihenhetett és megfeledkezhetett egy pillanatra a világ minden nyüzsgéséről és problémájáról. Mint kiderült, a magányos és morcos utcaseprőnek 17 gyereke volt, és hűséges és szerető felesége Aranka állt mellette. Bár a munkája monoton és egyhangú lehetett számára, a családja mindig azt követelte tőle, hogy hozza a legjobbat, és öregedésével is mindig számíthattak rá. Györfi Pál élete csendes és visszahúzódó volt, de az utcák tisztaságáért folytatott küzdelme mindig is példaértékű volt. Bár nem mindig volt könnyű ember, szerette a juhokat és a kiállított utcaseprő munkáját. Talán senki sem tudta igazán megérteni igazi érzelmi kapcsolatát a juhokkal és az utcasepréssel. Gyászóló családja Györfiné Butyi Aranka és gyermekei. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal