Figyelem! Változás történt! Ennyi pénzt kapnak a családok februárban 1, 2 és 3 gyerek után - Mutatjuk:


1 gyerek után 66.670 forint, 2 gyerek után 133.330 forint, 3 gyerek után 220.000 forintot kapnak a családok Februárban! A családi adókedvezmény egy adóalap-kedvezmény, amely valamennyi gyermek után igényelhető.
– Egy gyermek után havonta 66.670 forint,
– kettő gyermek után havonta 133.330 forint,
– három gyermek után havonta 220.000 forint vehető igénybe.
Az előbbi összegek az adóalapot jelentik, ami után nem kell az adót megfizetni.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta a családi kedvezménnyel ha egy gyermek van a családban 10 ezer forinttal, kettő gyermek esetében 20-20, azaz 40 ezer forinttal, háromnál gyermekenként 33 ezer forinttal, vagyis összesen 99 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset állhat a kedvezményezett családok rendelkezésére. Négy vagy több gyerek után is gyerekenként 33 ezer forint a megspórolható adó. A kedvezmény a személyi jövedelemadó összegét érinti elsősorban, abban az esetben, ha a szülő szja-köteles jövedelme olyan alacsony, hogy nem tudja kihasználni a kedvezményt, úgy a járulékalapját is felhasználhatja. Ki veheti igénybe? A családi adókedvezmény jogosultsága a családi pótlékhoz kötődik. Leegyszerűsítve tehát, akinek jár családi pótlék, annak jár a családi adókedvezmény is, függetlenül attól, hogy a szülők együtt élnek vagy sem – utóbbi esetben különösen figyelni kell a szabályokra. Meddig igényelhető? A családi adókedvezmény addig vehető igénybe, amíg a családi pótlék is, azaz a tanköteles kor végéig, vagyis a gyermek 16. életévének betöltéséig.
Ha a gyermek tanulói jogviszonyban marad, abban az esetben utoljára abban a tanévben jár a kedvezmény, amikor betölti a 20. életévét. A családi adókedvezmény által növelt nettó munkabérből, vagy a kedvezmény érvényesítése nélküli – alacsonyabb – nettó munkabéréből vonható-e le a végrehajtandó követelés? „A munkabérből történő levonás részletszabályait a bírósági végrehajtásról szóló törvény (a továbbiakban: Vht.) fekteti le. […] A Vht. nem rendelkezik arról az esetről, amikor az érvényesített családi kedvezmény növeli a nettó bért, továbbá a 74. §-ban taxatíve felsorolt, letiltás alól mentes juttatások között sem találhatjuk meg a munkabér kedvezménnyel érintett részét.” Ebből – ahogy a HRportal.hu szerzője írja – arra következtethetünk, hogy a levonás lehetősége a családi kedvezmény erejéig is kiterjed a munkabérre. Megoldás lehet erre a helyzetre, ha a családi adókedvezményt nem év közben havi szinten, hanem csupán az éves adóbevallás benyújtásakor érvényesítjük, ekkor – a végrehajtás jellegének és körülményeinek függvényében – a családi adókedvezmény mentesülhet a terhelés alól. A családi adókedvezmény mellett többféle szja-kedvezmény is igénybe vehető az alábbi sorrendiséget tartva: Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye 25 év alatti fiatalok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, Személyi kedvezmény, Első házasok kedvezménye, Családi kedvezmény, Családi járulékkedvezmény.

AKTUÁLIS:

Főoldal