Figyelem! Most mondta be a híradó! Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet! EKKOR ér ide:


A NASA napviharra vonatkozó figyelmeztetést adott ki, miután a Napon kitörés történt, amely erőteljes mágneses napszelet szabadított el bolygónk felé. A szakértők most azon fáradoznak, hogy megoldást találjanak a Föld védelmének megerősítésére a veszélyes űridőjárás ellen, mivel egy különösen erős kitörés komoly pusztítást okozhat. A napviharok a Nap felszínén zajló elektromágneses energia robbanásai miatt következnek be, és általában a sarki fények fokozott láthatóságától kezdve, a rádiós kommunikáció bizonyos frekvenciáinak néhány órára történő megszakításáig terjedő hatásokkal járnak.
Az erősebb napviharok azonban képesek akár műholdakat is megsemmisíteni, és az elektromos hálózatokat a bolygó nagy részén destabilizálni. Most, hogy a világ a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásával, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia mellett tette le a voksát, a villamosenergia-hálózatok kiépítése fontosabbá vált, mint valaha. A három napkitörés közül az utolsó az elmúlt tíz év legnagyobbja volt. Mindössze 24 óra alatt három hatalmas napkitörést regisztráltak a csillagászok szerdán és csütörtökön – írja a Telex. Mindhárom kitörés X-kategóriás volt, az utolsó ráadásul a legerősebb volt, amit az elmúlt tíz évben detektáltak. A napkitörést nem kísérte szerencsére koronakidobódás, ami a navigációra, a kommunikációra és a rádiójelekre is hatással lenne, illetve így sarki fény sem lesz. A kitöréssel járó extrém fényhatás, a fler azonban elérte a Földet, de jórészt lakatlan területen, az Indiai-óceán fölött érték el a bolygót és nem okozott kommunikációs zavart. A napkitöréseket, ahogy a földrengéseket is erősségük alapján osztották skálába.
A legalacsonyabb B osztálytól C osztályig, majd M osztályig, végül X osztályig terjed, a betűk közti különbség tízszeres. Az X kivételével minden osztályban 1-től 9-ig terjed a skála. A legnagyobb feljegyzett napkitörés a 2003-ban volt, ami X45 volt. Amikor 1859-ben a hírhedt Carrington-jelenség csapott le a Földre, a Napból származó plazma és mágneses mező robbanása állítólag szikrákat szórt a távíróoszlopokba Európa- és Észak-Amerika-szerte. David Wallace a Mississippi Állami Egyetem villamosmérnöki tanszékének klinikai adjunktusa korábban arra figyelmeztetett, hogy ha egy, a Carrington-eseményhez hasonló geomágneses vihar most érné el a Földet, annak a következményei „katasztrofálisak” lennének. A villamos energiától és a fejlődő technológiától való egyre növekvő függés miatt bármilyen zavar több trillió dolláros anyagi veszteséget és a rendszerektől függő életek veszélyeztetését eredményezheti. A vihar az emberek által nap mint nap használt elektromos rendszerek többségét érintené– mondta a professzor az Expressnek. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal