Ebben a pillanatban jött a tragikus hír! Elment a legnagyobb! Mély fájdalommal tudatjuk – Kossuth-díjas, hatalmas művészünket gyászoljuk!


Szerdán hajnalban elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze. Hosszú betegség után, életének 82. évében távozott – közölte a családja az MTI-vel. Czakó Gábor 1942-ben született Decsen. A Pécsi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát, ezt követően egy ideig jogászként dolgozott. Majd az Új Tükör, a Mozgó Világ és a Négy Évszak szerkesztőjeként tevékenykedett. 1989-90-ben az Igen című katolikus lap főszerkesztője lett, 1991-től az Új Magyarország című lapot kiadó Publica Rt. elnöke, a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője volt.
Szervezője volt a hazai katolikus újságíróképzésnek. Egy időben Antall József miniszterelnök tanácsadója volt, majd 1997-től 2001-ig a KDNP képviseletében az MTI tulajdonosi tanácsadó testületének tagjaként dolgozott. 2007-től volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Jelentős alkotása a Várkonyi krónika című regény és a Luca néni föltámadása. Megváltó című – első kiadásában erősen cenzúrázott – regénye kísérlet volt egy tágabb szociológiai és viselkedéslélektani korképhez illő epikus ábrázolásmód kidolgozására. A nyolcvanas évektől vált jellegzetes szemléleti formájává és műfajává a fantasztikus parabola, az esszé, valamint a mese és az anekdota, általa rémmesének nevezett keverékformája. Banga Ferenc illusztrációival több kötete is megjelent (77 magyar rémmese, 77 és fél magyar rémmese, Még hetvenhét magyar rémmese). Czakó Gábor képzőművészként könyv- és lapterveket, szobrokat, szatirikus "kerti emlékműveket" készített.
1997-től a Duna Televízióban Beavatás címmel esszésorozatot készített, a forgatókönyvek könyv alakban is megjelentek. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: a többi között József Attila-díjjal és Prima Díjjal, majd 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a magyar katolikus újságíróképzés megszervezéséért, a televíziós esszé műfajának megteremtéséért, sokoldalú, műfajgazdag irodalmi munkássága elismeréseként. 2017-ben a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. 2019-ben Nemzet Művésze díjat, 2022-ben a Magyar Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést kapott. 2019-ben a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjává választották.

AKTUÁLIS:

Főoldal