❗S.O.S❗ Ha te is szoktál ilyen gombát venni, erről mindenképp tudnod kell!


A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon. Meddig főzzük a csiperkét?
Ez egyrészt függ a gomba állapotától, hogy friss, vagy fagyasztott változatot akarunk elkészíteni. Ha friss, akkor egy fazék forrásban lévő vízbe 7 percre dobjuk bele a gombákat, kuktában csak 5 percet szabad főzni, ahhoz, hogy benne maradjanak a tápanyagok. Amennyiben pároló edényben készítjük el, elég 10 perc a gombának. A fagyasztott gombát először is ki kell olvasztani, majd mossuk meg, utána meg mehetnek bele 3 percre olyan vízbe, amely már forr. A csiperke jótékony hatásai: A főtt csiperke remekül enyhíti a székrekedés tüneteit, szabályozza az emésztési folyamatokat.
A gombában lévő keményítő remek tápanyagforrás a jótékony bélbaktériumoknak, így ezzel hozzájárulhatunk a bélrendszer egészségének megőrzéséhez. A Pennsylvania Egyetem kutatói megállapították, hogy a gombában 12-szer több az L-Ergothioneine nevű antioxidáns, mint a búzacsírában, vagy a csirkemájban. Ez pedig azt jelenti, hogy a gomba az egyik legjobb immunerősítő táplálék. A dél-koreai Hanyang Egyetemen pedig arra jöttek rá, hogy a gomba fogyasztásával csökken a mellrák, illetve a prosztatarák kialakulásának esélye. A szakértők szerint a gomba olyannyira hatékony, akárcsak az antioxidánsokban gazdag zöld tea.

AKTUÁLIS:

Főoldal