FONTOS! ITT az MVM friss bejelentése! Változik a számlázás! – MINDENKIT ÉRINT! Sokan nem örülnek majd ennek:


Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. bejelentése szerint 2024-től bruttó elszámolásba kerülnek azok a fogyasztási helyek Magyarországon, ahol tíz évnél régebben üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek működnek. Az MVM a változásról tájékoztatta ügyfeleit, és a következő időszakban az érintett háztartásoknak bruttó elszámolási rendszerrel kell számolniuk. A bruttó elszámolás azt jelenti, hogy az MVM számláin külön szerepelni fog a mérési ponton vételezett energiamennyiség és a betáplálás teljes mennyisége.
Ez a változás több mint háromezer egyetemes szolgáltatásban vételezőt és háromszáz versenypiaci ügyfelet érint az MVM Next esetében. A korábbi szaldó elszámolásból való áttérés az MVM szándéka szerint 2023. december 31-ével megtörtént. A vállalat előzetesen elszámoló számlát készített a területileg illetékes áramhálózati elosztó adatai alapján, és 2024. január 1-jétől kezdődően már bruttó elszámolásra kerül sor. Az elosztók havi elszámolást végeznek, és az ehhez szükséges alapadatokat a mérők távleolvasásával vagy helyszíni leolvasásával állapítják meg, megszüntetve ezzel a részszámlázást. A bruttó elszámolási rendszerrel a számlakibocsátásra nem kötelezett lakossági ügyfelek esetében a betáplálás elszámolása kizárólag formanyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével történik, amely elérhető az MVM honlapján. A számlakibocsátásra kötelezett ügyfeleknél pedig a betáplálás elszámolása az ügyfél által kiállított és megküldött számla alapján történik. A szaldó elszámolás eddig kedvező lehetőséget biztosított azoknak, akik napelemes rendszert üzemeltettek.
A háztartások megtermelt és felhasznált energiája közötti különbséget az MVM hálózatában ingyen tárolhatták, és csak a tényleges fogyasztás és a megtermelt energia különbözetéért kellett fizetniük. A bruttó elszámolás ezzel szemben új kihívások elé állítja az érintett háztartásokat, akiknek odafigyeléssel kell optimalizálniuk az áramszámlájukat. A változás hátterében az áll, hogy az egyre több napelemes rendszer miatt a szolgáltatók egyre kevesebb bevételhez jutnak, aminek következtében nehézségeik lehetnek a hálózat fejlesztése és karbantartása terén. A bruttó elszámolás célja a szolgáltatóknak az, hogy fenntartható módon kezeljék az egyre növekvő napelemes rendszereket a hálózatukon. Az érintett háztartásoknak pedig érdemes odafigyelniük arra, hogy napközben, amikor a napelemek termelnek, minél több áramot használjanak fel, és így minimalizálják az elégtelenül elhasznált áram mennyiségét.

AKTUÁLIS:

Főoldal