Ambrus Attila otthona maga a megtestesült csoda: összerabolt milliókból sem tudnánk ilyen lakást építeni..! Ha meglátod belülről, elájulsz! - Ezt nézzék:


A Viszkis most már csak nyugalomra vágyik, otthona meghitt szegleteiben lehetetlen a rosszkedv. Ambrus Attila kétségkívül minden idők legismertebb magyar ex-bűnözője: a híres „Viszkis” rabló 1993 és 1999 elkövetett bankrablásai a korabeli média egyik igen kiemelt érdeklődéssel követett ügye volt. A nép körében Ambrus Attilát egyfajta furcsa, Robin Hood-szerű alaknak is tartották, ez azonban nem volt igaz, és ő magam sem erősített rá erre a képre soha sem: az elkövetett rablásokból megszerzett vagyont bulikra, utazásokra, ruhákra, barátnőkre költötte el. Ambrus Attila elfogása után meg is szökött a börtönből, ami után újabb rablásokat követett el, ahol túszt is ejtett. Ezután történő végső elfogása után 2002-ben 17 év fegyházbüntetésre ítélték. A börtönben leérettségizett, kitanulta a keramikus szakmát, és jó magaviselet miatt 10 év után, 2012-ben feltételesen szabadlábra helyezték.
Ambrus Attila otthonába már több alkalommal is volt lehetőségünk bepillantani. Attila erdélyi származású, megjelenésével megidézi az egykori honfoglalók szellemét, és birtokában nem csak ez emlékeztet minket a múltra. Birtokán áll egy műhely is, amiben a keramikusművészethez elengedhetetlen korong is található, és egyben kamraként is működik: rengeteg gyümölcsös befőttesüveg van elrakva nehéz időkre. Ambrus Attilának elmondása szerint rendkívül fontos, hogy olyan helyen lakjon, ahonnan ráláthat a hegyekre, és élvezheti a természet látványát. Az udvaron álló pavilonban szép, téglából épült kinti konyha gondoskodik arról, hogy az ételt akár a szabad levegőn is el lehessen készíteni – akár a kertben álló jurtában is, ahol aludt már mínusz 17 fokban is. A ház a neve ellenére egyáltalán nem szomorú, Esztergomban található Búbánatvölgyben vásárolta meg a telket, ami a Hargitában töltött gyerekkorára emlékezteti.
Ambrus Attila múltjára egyáltalán nem büszke, egyáltalán nem kedveli, ha modern Rózsa Sándorként hivatkoznak rá: ha előadást tart, akkor is többnyire arról beszélt, hogy mit rontott el. Állítása szerint a rendezett polgári életével sokkal boldogabb, mint bármikor korábban, amikor bűnös úton szerzett sok pénzt: a kiegyensúlyozott, stabil élet úgy véli, hogy megfizethetetlen ajándék.

AKTUÁLIS:

Főoldal