1 PERCE ÉRKEZETT! Enyhülés után BRUTÁLIS havazás érkezik! Az ország ezen része hamarosan fehérbe borul! EZEKBEN AZ ORSZÁGRÉSZEKBEN LESZ HÓESÉS:


A januári enyhébb időjárás hamarosan véget ér, mivel éjszaka észak-északnyugati irányból érkező erős, viharos szelek hoznak hideg, fagyos légtömegeket. Egyidejűleg egy új csapadékrendszer is közeledik, amely kezdetben esőt hoz, de az éjszaka második felében észak-északnyugat felől havas eső és hóvihar váltja fel.
A hóvihar a nap folyamán déli és keleti irányban terjed tovább, és estére az egész országban megszűnik a csapadék. Bár jelentős hóréteg kialakulására nem kell számítani, több helyen is néhány centiméteres hó eshet, ami fehér bevonatot képezhet a tájon. A hőmérséklet drasztikusan csökken, reggel délkeleten még 4-5 fok lehet, de másutt -2 és +1 fok közötti értékek várhatók. Délutánra az egész országban -1 és +3 fok közötti hőmérsékletek lesznek jellemzőek, ami jelentős hűlést jelent a korábbi, 10-17 fok körüli meleghez képest. A hétvége azonban szép, napos időt hozhat, ám a hajnali órákban ismét erős fagyokra számíthatunk. Ez a hirtelen változás különösen éles kontrasztot jelenthet az előző időszakhoz képest. Csütörtök éjfélig az ország északi felén sokfelé lehet sűrű köd.
Az éjféli óráktól a megerősödő, viharossá fokozódó északi széllel jóval hidegebb levegő érkezik, emiatt az esőt egyre inkább havazás válthatja fel, ezzel párhuzamosan a csapadék nagy része északnyugat felől szűnik, fokozatosan a déli és keleti tájak fölé húzódik. Az ország nagyobb részén inkább csak lepel-1 cm friss hóréteg képződhet, de a déli tájakon, a keleti határ közelében, valamint a középső részeken kialakuló összeáramlás mentén helyenként akár 2-5 cm is összegyűlhet, lokálisan 5 cm-t meghaladó mennyiség sem kizárt. A legerősebb széllökések az északnyugati országrészben, valamint a Zemplénben és a Bodrogközben várhatók, ott főként hajnalban néhol átmenetileg a 70 km/h-t is meghaladhatják. A szél helyenként hordhatja a havat. OMSZ. 2024.01.18. 18:08

AKTUÁLIS:

Főoldal