❗RIADÓ❗ Kiadták az országos riasztást a durva hóhelyzet miatt. Megbénült Magyarország! ERRE kérik a lakosságot:


Kiadták az országos riasztást a durva hóhelyzet miatt. Megbénült Magyarország. A havazás egyre több helyen okoz fennakadást, számtalan baleset történt az országban. A Fővárosi Közterület-fenntartó megkezdte az utak tisztítását, de a kisebb utakra csak a főutak megtisztítása után kerül sor -írja az MTI. A gépjárművezetőket arra kérik, hogy körültekintően közlekedjenek. A vonattal utazók késésre számíthatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Fővárosi Közterület-fenntartónál (FKF) SZERDA este 22 órától emelt készültségi fokozat lépett életbe – közölte a társaság szombaton az MTI-vel.
Az FKF közlése szerint jelenleg 70 jármű végzi a fő- és közösségi útvonalak takarítását. A főutak “sónedvesek”, latyakosak, a mellékutak havasak, takarításukat csak a főútvonalak rendbetételét követően tudják megkezdeni. A gépjárművezetőket arra kérik, hogy a megváltozott téli útviszonyok miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Az ingatlantulajdonosokat pedig arra kérik, hogy ahol szükséges, az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében. Eközben már halálos áldozatai is vannak a havazásnak: rengeteg baleset történt ma – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elmondása szerint péntek délután és szombat reggel között 40 esethez riasztották őket. A vonattal közlekedők késésekre számíthatnak. Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.07. csütörtök éjfélig:
Nyugatról kelet felé halad a lassan mozgó csapadékzóna, általában hó, de főként a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordul. A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható, és a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága. Ma éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki. A nyugati országrészben már éjjel megszűnt a havazás, ma napközben pedig másutt is fokozatosan gyengül az intenzitás, és síkvidéken a lehulló hó olvadozni fog. Zúzmarás köd: A nyugati, délnyugati határvidéki területeken hajnalra zúzmarás köd képződött, amely napközben is tartósan ronthatja a látási viszonyokat, és területén ónos szitálás előfordulhat. Hófúvás: Az Észak-Dunántúlon ma hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat. 2023.12.07. 06:31 Országos Meteorológiai Szolgálat.

AKTUÁLIS:

Főoldal