Rendkívüli közlemény! Ennek a két gyógyszernek az együttes szedése vérrögöt, egyes esetekben halált okozhat:


Ismert, hogy a a fogamzásgátlás bizonyos formái a vérrögök kialakulásának kis mértékű kockázatát hordozzák magukban. Egy új, nagyszabású tanulmány szerint ha a páciens közben fájdalomcsillapítót is szed, ez a veszély felerősödhet. A 2 millió dán nő bevonásával készült kutatás több korábbi tanulmány megállapításait erősítette meg:
A fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök kockázata. Ami újdonság a mostani vizsgálatban, hogy a vérrög kialakulásának kockázata tovább nőtt azokban a hetekben, amikor a megfigyelt nők nem szteroid gyulladásgátlót is használtak. Utóbbi szerek közé tartoznak az olyan népszerű fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen és a naproxen. Dr. Colleen Denny, a brooklyni NYU Langone Hospital kutatója szerint a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknek nem kell aggódniuk amiatt, ha rövidebb ideig fájdalomcsillapítókat használnak, a feltárt kockázatok még így is alacsonynak számítanak.
A fogamzásgátlók és a fájdalomcsillapítók egyidejű használata megemelte a vérrögképződés esélyét. A vizsgálat során a kutatók 2 millió 15 és 49 év közötti, 1996 és 2017 között Dániában élő nő egészségügyi adatait elemezték. Ebben az időszakban valamivel több mint 8700 nőnél alakult ki vénás tromboembólia, vagyis a láb vénáiban vagy a tüdőben megjelenő vérrög. Összességében a tanulmány megállapította, hogy a nem szteroid gyulladásgátlók használata önmagában is fokozott vérrögképződési kockázattal járt, összehasonlítva azokkal az időszakokkal, amikor a nők nem használtak fájdalomcsillapítót. Hasonlóképpen, ez a kockázat megemelkedett azoknál a nőknél, akik csak ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használtak. AMIKOR AZONBAN A KÉTFAJTA KÉSZÍTMÉNYT KOMBINÁLTÁK, A VÉRRÖGKÉPZŐDÉS KOCKÁZATA JELENTŐSEN MEGUGROTT. Mit mutatnak a számok? A tanulmány szerzői szerint azonban a vénás tromboembólia kockázata még mindig alacsonynak mondható még a két gyógyszert egyszerre szedőknél is.100 000 nőből körülbelül 4 nőnél alakul ki vérrög egy hétig tartó nem szteroid gyulladásgátlók szedése során. Nagyjából 100 000-ből 2 nőnél alakul ki vérrög a nagy kockázatú fogamzásgátlók egyhetes használata után. Végül a két készítmény egyidejű szedése esetében 100 000-ből 23 nőnél alakulhatott ki vérrög a használat hetében. Mint látható, a vérrögök nem gyakori következményei a gyógyszerek szedésének, kimenetelük mégis halálos lehet, tehát nem árt az óvatosság. A nem szteroid gyulladásgátlókat gyakrabban szedő nőknek érdemesebb biztonságosabb fogamzásgátlási módszert választani, illetve felhagyni az olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás. A készítmények felírása előtt nem árt a veszélyeztetettebb csoportok kiszűrése sem, vélik a szakértők. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal