Nagymamám elárulta a jó kocsonya titkát! Ettől olyan igazán finom!


Én személy szerint imádom, igazi téli étel, nálunk a Karácsonyi menü kötelező része. A kocsonya egy megosztó étel, mégis azt tudom mondani, hogy általánosságban szeretik az emberek. A fiatalok körében nem a legközkedveltebb, ám az idősebb korosztály legtöbb tagja szereti. Nem szabad, hogy zavaros, ízetlen, zsíros vagy túl híg és tartalmatlan legyen. A jó kocsonya rezeg – a túlfőzött kocsonya azonban kemény, mint egy gumidarab. Amit sokan nem tudnak, ha füstölt hússal készíted vigyázni kell, mert ha túl sokat teszel bele, akkor szintén zavaros lesz tőle a kocsonyalé. Természetesen a kocsonya is azok közé a magyar ételek közé tartozik, amiről szöges ellentétek és viták alakultak ki.
Most megmutatjuk nektek, mitől is lesz igazán tökéletes ez az étel, ha így készíted biztosan nem lesz panasz az asztalnál.
Hozzávalók:
Hozzávalók:2 kg kocsonyának való hús – disznófül, csülök, köröm és némi soványabb rész
3-4 répa (ízlés szerint, van aki kihagyja)
1-2 fehérrépa (ízlés szerint, van aki kihagyja)
1-2 babérlevél
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
egész bors
Elkészítés ideje: Három-négy óra.
Elkészítés menete: Ha megvan a hús, tisztítsd meg jó alaposan, és darabold nagyjából egységes méretű részekre, majd vedd elő a kedvenc nagylábasod, és tedd bele. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd gyújts alá. Amikor elkezd habzani, azt távolítsd el a tetejéről, vagy akár a komplett főzővizet is cserélheted, van, aki így tesz, és van, aki csak a habot távolítja el, mindkét megoldás működik.
A zöldségeket darabold fel ízlés szerint, majd mehet minden a hús mellé, kivéve a petrezselymet, az majd csak a vége felé kerül bele. Sózd hangulatod szerint, szórj bele öt-tíz szem egész borsot, majd hagyd kis lángon jól megfőni az egészet. Amíg fő, keresd ki a megfelelő edényeket, amikbe majd kiadagolod. Amikor már majdnem kész – ha már megpuhultak a húsok -, vágd bele a petrezselymet is, hagyd még öt percig főni, majd zárd el alatta a tűzhelyet. A húsokat szedd ki, oszd el az edényekbe, majd a zöldségekkel is tégy így, végül minden tálba önts a levesből is. Ha ezzel is megvagy, már csak hűvös helyre kell vinned a tálkákat, és megvárni, amíg megdermed a kocsonya. Ha elérte a kívánt állapotot, már csak le kell szedned róla a zsírt, ezután bármikor fogyasztható.

AKTUÁLIS:

Főoldal